Vojska na ulicama Amerike zbog straha od novih nereda

0
Radiosarajevo.ba
Vojska na ulicama Amerike zbog straha od novih nereda
Foto: EPA-EFE / Nacionalna garda

Očekuje se da će se u nedjelju diljem SAD-a prosvjednici uputiti prema zgradama parlamenata kako bi podržali neosnovane tvrdnje predsjednika Donalda Trumpa o izbornoj krađi drugog mandata, dok se policija priprema na moguće nasilje.

Više od 12 saveznih država aktiviralo je Nacionalnu gardu kako bi osigurale svoje institucije nakon upozorenja FBI-a da će doći do oružanih prosvjeda predvođenih desnim ekstremistima ohrabrenih napadom na američki Kongres u Washingtonu 6. januara, koji je ostavio smrtne posljedice.

U subotu je ponegdje bilo protesta, no institucije su uglavnom ostale netaknute. Snage sigurnosti smatraju da je nedjelja prvi mogući dan kad antivladine snage planiraju održati skupove u svih 50 država.

Dok su mnoge države postavile ograde i druge barijere kako bi osigurale svoja sjedišta parlamenata, Teksas i Kentucky otišli su korak dalje i zatvorili za javnost područje oko tih zgrada.

Centar Washingtona doslovno je prazan, a ulice u blizini Kongresa zatvorene, dok su hiljade pripadnika Nacionalne garde zauzele pozicije diljem centra grada.

"Connecticut je aktivirao svoju Nacionalnu gardu pripremivši se za čak 2000 uglavnom Trumpovih pristaša u kompleksu zgrade parlamenta u Hartfordu u nedjelju", rekao je glasnogovornik policije.

"Pripremamo se za svaki scenarij", rekao je vojnik Pedro Muniz, dodavši da nije bilo nikakvih posebnih prijetnji. "Ne toleriramo bilo kakav čin nasilja", dodao je.

Nacionalne snage brzo su akitvirane poslije napada na američki Kongres koji je predvodila mješavina ekstremista i Trumpovih pristaša, od kojih su neki pozivali na smrt potpredsjednika Mikea Pencea dok je predsjedao potvrđivanjem Bidenove izborne pobjede.

Demokratski čelnici četiriju kongresnih odbora rekli su u subotu da su pokrenuli prosudbu događaja te su pisali FBI-ju i drugim obavještajnim i sigurnosnim agencijama s pitanjem što se znalo o prijetnjama, jesu li takve informacije dijeljene s drugim nadležnim agencijama ili je li strani utjecaj odigrao ulogu.

FBI i druge savezne agencije upozorile su na potencijalno nasilje u budućnosti, dok zagovornici bjelačke nadmoći i drugi ekstremisti gledaju kako da eksploatiraju frustracije Trumpovih pristaša koji su povjerovali u lažne optužbe o izbornoj prijevari.

Neke militantske i ekstremne grupe rekle su svojim pristašama da preko vikenda ostanu kod kuće, navodeći pojačano osiguranje ili rizik da su planirani događaji samo zamke koje je postavila policija, prenosi Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije