Američki general: Pentagon ne zna odakle virus potiče

Anadolija
Američki general: Pentagon ne zna odakle virus potiče
Foto: EPA-EFE / Mark Milley

General Mark Milley, predsjedavajući Zajedničkog generalštaba Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država rekao je da “težina dokaza“ ukazuje na prirodno porijeklo pandemije novog koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Težina dokaza govori da je to bilo prirodno, a ne umjetno“, kazao je Milley novinarima u Pentagonu.

Izjava najviše rangiranog američkog generala uslijedila je nekoliko dana nakon što je predsjednik Donald Trump rekao da je vidio dokaze koji mu daju “visok nivo samopouzdanja“ da je COVID-19 došao iz laboratorije u kineskom gradu Wuhan. Ipak, predsjednik je kazao i da mu nije dozvoljeno da priča o tome.

Istog dana predsjednik se suprotstavio Uredu direkcije nacionalne obavještajne službe, koji je objavio kako se obavještajna zajednica “slaže sa širokim naučnim konsenzusom da COVID-19 nije nastao umjetno, kao i da nije genetski modificiran“.

Milley je istakao da Pentagon nema uvjerljive dokaze da je virus namjerno pušten da se širi, “ali i da težina dokaza ukazuje da vjerovatno nije bilo namjere“.

Također, je kazao da Pentagon ne zna odakle virus potiče, da li iz laboratorije u Wuhanu, sa tržnice ili od nekuda drugo, ali i da civilne i američke vladine agencije razmatraju to pitanje.

“Puno bi pomoglo ako bi se kineska Vlada otvorila i dozvolila inspektorima i istražiteljima da odu tamo“, dodao je general.

U SAD-u je do utorka od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 71.078 ljudi, a više od 1,2 miliona je oboljelo od COVID-19, govore podaci Univerziteta “Johns Hopkins“ iz Baltimorea.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države.

Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 257.300 ljudi, a potvrđeno je preko 3.700.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 185 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta “Johns Hopkins“. Do sada se oporavilo više od 2.000.000 ljudi.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije