Brisel / Američki ambasador u EU: Trump me namjerava smijeniti

08. 02. 2020. u 08:42:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 25

Američki ambasador u EU Gordon Sondland, koji je svjedočio u procesu opoziva američkog predsjednika Donalda Trumpa, rekao je da ga Trump namjerava povući s tog položaja.

"Danas sam obaviješten da me predsjednik želi odmah opozvati kao ambasadora SAD-a u EU", rekao je Sondland u svojoj izjavi koju je jučer prenio New York Times.

Sondland je u svom svjedočenju u novembru prošle godine tokom istrage o Trumpovom opozivu rekao da je radio s njegovim osobnim advokatom Rudyjem Giulianijem na pitanjima koja su se odnosila na Ukrajinu jer mu je tako predsjednik naredio. Time je potvrdio Trumpovo aktivno sudjelovanje u kontroverznoj aferi koja je dovela u pitanje njegov ostanak na dužnosti predsjednika SAD-a.

Trump je jučer otpustio potpukovnika Alexandera Vindmana, člana Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće i drugog ključnog svjedoka u istrazi o njegovu opozivu.

Trump je na suđenju u Senatu za njegov opoziv, odlukom 52 i 53 od ukupno 100 senatora, očekivano proglašen nedužnim po dvije tačke optužnice - za zloupotrebu ovlasti i ometanje rada Kongresa.

Po prvoj tački ga je krivim smatralo 48 senatora, dok su 52 mislila da nije kriv. Po drugoj točki krivim ga je smatralo njih 47, a protivila su se 53. Senatori su glasali većinom po stranačkoj liniji. Jedini republikanac koji je Trumpa smatrao krivim po prvoj točki bio je bivši predsjednički kandidat Mitt Romney. Time je postao prvi senator u američkoj povijesti koji je osudio predsjednika iz svoje stranke.

Za opoziv predsjednika bile su potrebne dvije trećine od stotinu zastupnika koji sjede u tom tijelu, odnosno njih 67.

Podsjetimo, Trumpa se optuživalo da je uskratio vojnu pomoć kako bi stvorio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da otvori istragu protiv njegovog političkog rivala, bivšeg potpredsjednika Joea Bidena i njegovog sina Huntera, koji je sjedio u odboru jedne od najvećih energetskih kompanija u Ukrajini, kao i da je potom učinio sve kako bi Kongresu otežao istragu.

 

NEMA KOMENTARA