Američka vojska greškom poslala milione mailova državi koja je ruski saveznik

0
Radiosarajevo.ba
Američka vojska greškom poslala milione mailova državi koja je ruski saveznik
Foto: Pixabay / Ilustracija

Milioni e-mailova američke vojske greškom su poslani Maliju, ruskom savezniku. E-mailovi namijenjeni domeni američke vojske ".mil" godinama su slani u zapadnoafričku državu čija domena završava sufiksom ".ml". Neki od e-mailova navodno su sadržavali osjetljive podatke poput lozinki, medicinske dokumentacije i planova putovanja najviših oficira.

Pentagon je potvrdio da je poduzeo korake za rješavanje ovog problema. Prema Financial Timesu, koji je prvi izjavio o ovoj priči, nizozemski poduzetnik Johannes Zuurbier identificirao je problem prije više od 10 godina.

Od 2013. godine ima ugovor za upravljanje državnom domenom Malija, a posljednjih je mjeseci navodno prikupio destine hiljada pogrešno usmjerenih e-poruka.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Nijedna poruka nije bila označena kao povjerljiva, ali novinari navode da su sporne poruke uključivale medicinske podatke, karte američkih vojnih objekata, finansijsku evidenciju i planove za službena putovanja, kao i neke diplomatske poruke.

Zuurbier je ranije ovog mjeseca napisao pismo američkim službenicima kako bi ih upozorio.

Tragedija u Poljskoj: Avion pao na aerodromski hangar, poginulo pet osoba

Tragedija u Poljskoj: Avion pao na aerodromski hangar, poginulo pet osoba

Vojna vlada Malija bi trebala preuzeti kontrolu nad domenom

Istaknuo je kako bi njegov ugovor s vladom Malija uskoro trebao završiti, što znači da je "rizik stvaran i mogli bi ga iskoristiti protivnici SAD-a". Vojna vlada Malija treba preuzeti kontrolu nad domenom u ponedjeljak.

Komunikacije američke vojske koje su označene kao "klasificirane" i "strogo povjerljive" prenose se kroz zasebne IT sisteme zbog kojih je malo vjerovatno da će biti slučajno ugrožene, tvrde bivši i aktuelni američki službenici.

Požar na aerodromu na Siciliji, letovi odgođeni do srijede

Požar na aerodromu na Siciliji, letovi odgođeni do srijede

Steven Stransky, advokat koji je prethodno radio kao viši savjetnik u Odjelu za obavještajno pravo ministarstva domovinske sigurnosti, ipak naglašava da bi se čak i naizgled bezopasne informacije mogle pokazati korisnima američkim protivnicima, posebno ako uključuju detalje o pojedinačnom osoblju.

Amerikanci potvrdili kako su svjesni problema

"Ta vrsta komunikacije značila bi da strani akter može početi s izradom dosijea o našem vojnom osoblju, u svrhe špijunaže, ili bi ih mogao pokušati natjerati da otkriju informacije u zamjenu za finansijsku korist. To je svakako informacija koju strana vlada može koristiti", objasnio je.

Ruski lovac-bombarder srušio se u Azovsko more

Ruski lovac-bombarder srušio se u Azovsko more

Profesor informacijskih studija na Sveučilištu Syracuse Lee McKnight smatra da je američka vojska imala sreće što joj je skrenuta pozornost na problem i što je e-pošta išla na domenu koju koristi vlada Malija, a ne cyber kriminalcima. Dodao je kako je kibernetički kriminal usmjeren na korisnike koji netačno napišu internetsku domenu uobičajena pojava.

"Oni se nadaju da će osoba pogriješiti i da vas mogu namamiti", naveo je. Glasnogovornik američkog ministarstva obrane je rekao kako su svjesni problema i da ga se ozbiljno shvata.

Istaknuo je da je odjel poduzeo korake kako bi osigurao da se ".mil" e-mailovi ne šalju na pogrešne domene, uključujući njihovo blokiranje prije odlaska i obavještavanje pošiljatelja da moraju potvrditi primatelje, prenosi index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije