Američka vlada u tajnosti oformila "tim Tigar" - otkriveno o čemu je riječ

0
Radiosarajevo.ba
Američka vlada u tajnosti oformila "tim Tigar" - otkriveno o čemu je riječ
Foto: EPA-EFE / Joe Biden oformio "tim Tigar"

Prije za danas zakazanih sastanaka američkog predsjednika Joea Bidena sa svjetskim čelnicima u Europi, Bijela kuća je u tišini okupila tim dužnosnika nacionalne sigurnosti kako bi skicirali scenarije o tome kako bi Sjedinjene Države i njihovi saveznici trebali reagirati ako ruski predsjednik Vladimir Putin upotrijebi svoje zalihe kemikalija, biološko ili nuklearno oružje.

Ova grupa, poznata kao "Tiger Team" (Tim tigar, op.pr.), također ispituje odgovore ako Putin dosegne teritorij NATO-a kako bi napao konvoje koji donose oružje i pomoć Ukrajini, tvrdi nekoliko dužnosnika uključenih u proces, piše New York Times.

Tim također razmatra odgovore želi li Rusija proširiti rat na susjedne nacije, uključujući Moldaviju i Gruziju.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Razgovara se i o tome kako pripremiti europske zemlje za izbjeglice koje pritječu u razmjerima koji nisu viđeni decenijama.

Očekuje se da će se o tim planovima raspravljati u Bruxellesu u četvrtak, kada će se američki predsjednik Biden sastati s čelnicima 29 drugih zemalja NATO-a.

Dok je Biden u srijedu odletio u Europu, i on i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorili su na sve više dokaza da se Rusija zapravo sprema upotrijebiti kemijsko oružje u Ukrajini.

Jedno veliko pitanje koje "Tiger Team" navodno razmatra je prag koji bi mogao potaknuti savez na korištenje vojne sile u Ukrajini.

Biden je jasno dao do znanja da ne želi to učiniti, strahujući da bi direktni sukob s Rusijom mogao eskalirati sukob izvan kontrole.

"To bi bio treći svjetski rat", rekao je nedavno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije