Američka ministrica branila Izrael i Jevreje

Radiosarajevo.ba
Američka ministrica branila Izrael i Jevreje
FOTO: Time / Betsy DeVos

Američka ministrica za obrazovanje Betsy DeVos izjavila je danas da je pokret koji se zalaže za bojkot izraela postao "opasna prijetnja" u kampusima na koledžima i ocijenila da je to podstaknuto predrasudama prema Jevrejima.

Ona je na samitu Ministarstva pravde o anti-semitizmu oštro osudila pokret BDS, koji vode pro-Palestinski aktivisti pozivajući na bojkot i sankcije Izraelu zbog odnosa prema Palestincima, prenosi Tanjug.

Pokret je inspirisao aktiviste na mnogim američkim fakultetima, što često izaziva tenzije između studenata i profesora koji podržavaju Izrael.

"Ti nasilnici tvrde da se zalažu za ljudska prava, ali mi znamo da su oni anti-semiti", rekla je DeVos.

Ona je upozorila na, kako je rekla, alarmantan porast anti-semitizma i dodala da je administracija predsjednika Donalda Trumpa posvećena zaustavljanju diskriminacije.

DeVos je veći dio govora posvetila odbrani Izraela, a dobila je aplauz kada je podsjetila na Trumpovu odluku iz 2017. godine da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela, što su osudile Ujedinjene nacije.

Njen govor uslijedio je poslije niza tvitova Donalda Trumpa u kojima je optužio četiri kongresmenke iz redova demokrata da su anti-semitkinje.

"One su gomila komunista, one mrze Izrael, one mrze našu zemlju", napisao je Trump.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije