Američka ambasada: Laž je da smo znali za napad na noćni klub u Istanbulu

Anadolija
Američka ambasada: Laž je da smo znali za napad na noćni klub u Istanbulu
/ Anadolija
Američka ambasada u Ankari opovrgnula je navode koji su se pojavili na društvenim mrežama i u pisanjima pojedinih medija da je prije napada na noćni klub Reina u Istanbulu, imala informacije o tome.

"Nasuprot navodima koji kruže društvenim mrežama, američka Vlada nije imala informacije o prijetnjama napadom na određena mjesta za zabavu, uključujući klub Reina i nije upozorila Amerikance da se drže podalje od određenih mjesta ili naselja", navedeno je u saopćenju Ambasade.

U saopćenju datom 22. decembra, Ambasada je američkim državljanima uputila opće upozorenje na opasnost koje je obuhvatalo veliki dio Evrope i Tursku, a koje se izdaje ukoliko dođe do naznaka da bi američki državljani mogli biti meta napada.  

"SAD blisko sarađuje s turskim institucijama kada je riječ o borbi protiv terorizma, a u sklopu te saradnje nalaze se i informacije o sumnjama o terorističkim prijetnjama. Ova saradnja će trajati sve dok traje borba protiv zajedničke prijetnje od terorizma. Kao što je to u ranijim satima saopćeno, Bijela kuća i Ambasada oštro osuđuju napad prethodne noći. Izražavamo saučešće svima koji su osjetili posljedice ovog strašnog napada", ističe se u saopćenju.

Saopćenje je uslijedilo nakon navoda pojedinih medija da je Mehmet Kocarslan, vlasnik noćnog kluba u kojem je izveden napad, izjavio kako je američka obavještajna služba podijelila informacije o napadu, da bi Kocarslan rekao kako su njegove riječi izvučene iz konteksta i da je govorio o upozorenjima Amerikancima koja su se pojavila u medijima. 

U terorističkom napadu na noćni klub Raina u Istanbulu izvedenom u novogodišnjoj noći, poginulo je 39, a ranjeno više od 60 osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije