Naoružanje / Ameri izveli ratnu zvijer na Pacifik: Kinezima se uopće neće svidjeti

11. 09. 2019. u 18:19:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Savremeni ratni brod američke mornarice, koji plovi vodama Tihog okeana opremljen novim oružjima mogao bi, prema mišljenju analitičara, da promijeni odnos snaga u nestabilnim područjima kao što je Južno kinesko more, objavio je CNN.

"USS Gabrielle Giffords" je brzi ratni brod opremljen novim krstarećim projektilima koji lete iznad površine mora i stoga ih je teško opaziti na radaru, te bespilotnim helikopterom koji projektilima pomaže u ciljanju.

Projektili su napravljeni tako da mogu da manevrišu i izbegavaju neprijateljsku odbranu.

Glasnogovornik američke Treće flote John Fage potvrdio je ove informacije za CNN i istakao da će ovo oružje povećati borbenu moć američke ratne mornarice.

SAD i Kina se međusobno optužuju za naglu militarizaciju Južnog kineskog mora, područja u kojem mnoge zemlje ističu svoje interese, ali većinu tog mora pokriva Kina.

"USS Gabrielle Giffords" prvi je ratni brod opremljen novim projektilima za pomorski napad, a u planu je opremanje više od 30 brodova tim novim naoružanjem.

Riječ je o brodovima koji mogu da manevrišu u plićim morima i oko otoka i priobalnih područja.

Novi projektili (Naval Strike Missle) razvijeni su prvobitno za norvešku vojsku i uspješno su testirani na američkom ratnom brodu USS Coronado 2014. godine, a Amerika ih je kupila prošle godine preko kompanije "Raytheon".

Novi projektili imaju domet veći od 160 kilometara, što je 30 posto više u odnosu na domet projektila "Harpoon", koje je američka ratna mornarica koristila do sada.

NEMA KOMENTARA