Rusi testirali prvi izviđački dron „Altius-U“: Može ostati u zraku 24 sata

Radiosarajevo.ba
Rusi testirali prvi izviđački dron „Altius-U“: Može ostati u zraku 24 sata
Foto: Screenshot / Najnoviji ruski izviđački dron „Altius-U“

Najnoviji ruski izviđački dron „Altius-U“, težak šest tona, obavio je svoj prvi let, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

U saopštenju se navodi da je let trajao 32 minuta i da je bespilotna letjelica dostigla visinu od 800 metara u potpuno automatskom režimu na jednom od aerodroma za testiranje.

„Svi sistemi drona funkcionisali su normalno“, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo je na svom nalogu na YouTube objavilo video-snimak prvog leta izviđačkog drona, na kojem se vidi kako letjelica poleće sa vojnog aerodroma.

Iz Ministarstva napominju da je „Altius-U“ dron konačnog konceptualnog dizajna, nakon nekoliko testova prototipa, javio je TASS.

„Sistem je sposoban da ispuni niz izviđačkih zadataka, da uključuje optičku, radio-tehničku i radarsku opremu, te da ostane u vazduhu duže od 24 sata“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da letjelica posjeduje i kanal za satelitsku kontrolu, što radijus angažovanosti drona čini neograničenim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije