Ambasador Makarević otkrio nove COVID mjere u Norveškoj

1
Radiosarajevo.ba
Ambasador Makarević otkrio nove COVID mjere u Norveškoj
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nedim Makarević/Arhiva

Ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj Nedima Makarević je na svom Facebook profilu otkrio nove koronavirus mjere u Norveškoj.

Norveška se odlučila na restriktivnje mjere zbog pojave novog britanskoj soja koronavisa u nekoliko gradove ove zemlje.

 Status ambasadora Makarevića prenosimo u cijelosti.

"Vlada Norveške uvela je nove striktnije mjere protiv epidemije COVID-19, nakon što su se u nekoliko gradova Norveške pojavili slučajevi infekcije sa „britanskom mutacijom ovog virusa“.
Od 25. januara u ponoć stupile su na snagu nove mjere, i one uveliko podsjećaju na prve mjere Vlade, koje su uvedene nakon prvog talasa COVID-19 u martu 2020. godine, s tim što su sada pooštrene mjere kod ulaska u Norvešku i predviđaju obavezno testiranje za jedan broj državljana stranih država i ulazak sa certifikatom o negativnom Covid nalazu ne starijim od 24 sata prije polaska u Norvešku, odnosno ne kasnijim od 72 sata po ulasku u Norvešku.

Na svim graničnim prelazima uvedene su baze podataka za svako lice koje uđe u Norvešku. Novim mjerama zatvoreni su svi tržni centri, izuzev prodavnica hrane, lijekova i benzinskih pumpi, odložena sva okupljanja i javne manifestacije, zatvorene su većine škola. U regionima od povećanog rizika sve škole su zatvorene, a sve državne i opštinske institucije su prešle na „online“ funkcionisanje.

Gradske vlasti su obavijestile da je predgrađe Osla Nordre Follo i njemu susjedne opštine posebno rizično jer se u tom distriktu pojavio „britanski soj“ virusa. Nakon toga virus se proširio i u susjedne opštine, pa je najrestriktivnijim mjerama obuhvaćeno 10 opština koje graniče sa ovim distriktom.

Inače sve ove restriktivne mjere su uvedene zbog straha da bi se virus iz ovog distrikta, koji je na obodu Osla mogao proširiti na region Osla koji broji oko jedan milion stanovnika. Ove mjere ostaju na snazi do 31. januara, nakon čega će se ponovo razmatrati.

Inače poslednjih dana infekcija koronavirusa u Norveškoj je bila u blagom opadanju i na dnevnom nivou ispod 400 pozitivnih slučajeva.
Prema izvještaju Instituta za zdravlje Norveške, do sada je u Oslu zabilježeno 19 slučajeva mutiranog virusa COVID-19.

Što se tiče građana BiH oni i dalje ne mogu putovati u Norvešku. Izuzetak su građani BiH koji imaju legalan boravak, i bliža rodbina građana sa legalnim boravkom, koji uz obavezan negativan sertifikat moraju ići u destodnevni karantin.
U Norveškoj za sada nema zahtjeva građana BiH za organizovan prijevoz do BiH. Avionska linija Oslo – Beograd, je i dalje u funkciji pa naši građani najčešće koriste ovu liniju za putovanje u BiH i iz BiH", napisao je ambasador Makarević na svom Facebook profilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije