Ambasador BiH u Pakistanu: Nije tačno da nas građani ne mogu dobiti

2
Radiosarajevo.ba
Ambasador BiH u Pakistanu: Nije tačno da nas građani ne mogu dobiti
Foto: BHRT / Sakib Forić

Ambasador BiH u Pakistanu Sakib Forić koji nerezidentno pokriva i Afganistan, rekao je kako je u direktnom kontaktu sa pet državljana BiH u toj zemlji - četvorica su zaposlenici jedne logističke kompanije koja podržava britansku ambasadu i jedan naš građanin radi za norvešku narodnu pomoć sa sjedištem u Sarajevu.

Ambasador Forić kaže kako je Kabul u okruženju, nema borbenih djelovanja i da se trenutno vrši evakuacija stranih ambasada i nekoliko naših građana.

Na neke informacije da bh. građani ne mogu kontaktirati ambasadu, odgovorio je:

Pravosuđe u BiH: Procesi se namjerno odugovlače, pojedini advokati zarađuju milione

Pravosuđe u BiH: Procesi se namjerno odugovlače, pojedini advokati zarađuju milione

“Prije nekoliko dana, MVP je uputio poziv građanima u Afganistanu i nije tačno da nas neko ne može dobiti. Ne može nas dobiti ako veze nisu uredu. Imam direktni kontakt sa pet naših građana - četvorica su zaposlenici jedne logističke kompanije koja podržava britansku ambasadu i jedan naš građanin radi za norvešku narodnu pomoć sa sjedištem u Sarajevu".

O tome kakav je zvanični stav Pakistana o događajima u Afganistanu, bh. ambasador kaže da sve zavisi od toga ko plasira informacije:

“Bilo je optuživanja da Pakistan ima određeni uticaj na talibane, čak i da šalje određene grupe da im pomogne”, rekao je ambasador Forić i dodaje da su takve vijesti demantovali i sam premijer Imran Kan i ministar vanjskih poslova nekoliko puta.

“Mislim da Pakistan nema nikakvu potrebu da podržava ili bude protiv talibana", kaže ambasador Forić.

Ambasador Forić kaže kako su talibani, sad za sad, jedini faktor u Afganistanu.

"Talibanima je u odnosu na pregovore koji su počeli prije nešto više od godinu dana dat legitimitet, odnosno legalitet, time da su oni strana i oni su istupili sa određenim uslovima i među njima je bilo učešće u vlasti, prvo polovično, a ona se to povećavalo. Njihov cilj je stvaranje države Sjedinjenih Emirata Afganistana, da uvedu šerijat. Ali, da nisu protiv postignutih rješenja i onoga što je dovelo do napretka Afganistana, ljudskih prava, zaštita žena, mogućnosti školovanja itd.

Tako se barem izjašnjavaju. Mislim da su talibani pridobili stanovništvo na svoju stranu, da je narod kao nekim referendumom ili želi da primijeni vlast, da ne dođe do ubijanja, rušenja i razaranja, jer su siti toga već nekoliko desetina godi na, možemo reči i stoljeća. Da na neki način, ne vide opasnost u tome što talibani nude. Talibani ne žele da uđu u sam Kabul i žele mirnu predaju vlasti", rekao je ambasador Forić za BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije