Francuska / Alžirski biznismen plaća kazne ženama koje budu kažnjene zbog burkinija

22. 08. 2016. u 15:44:00 Anadolija

Shares: 0

Rachid Nekkaz (44), bogati alžirski biznismen i politički aktivista koji živi u Francuskoj ponudio je plaćanje kazni ženama koje francuski zakon kažnjava ukoliko nose burkini, kao i kazni zbog kršenja zakona koji diskriminišu muslimane.

Nekkaz je već platio kaznu trijema ženama koje su se usprkosile francuskim zabrana o nošenju burkinija, a obavezao se kako će platiti i druge kazne. Biznismen tvrdi kako se sam lično protivi nošenju burkniji i nikaba, ali da smatra da je nedemokratski zabraniti ljudima da nose odjeću koju žele, kao što je to uradila Francuska.

"Odobravam da svako nosi odjeću koju želi pod uslovom da ona ne ugrožava slobodu drugih. Kada vidim da Francuska ne poštuje osnovne slobode čovjeka, otvaram svoju čekovnu knjižicu i spreman sam da platim kazne ljudima koji takve 'zakone' krše", izjavio je Nekkaz u intervjuu za Telegraph.

Tvrdi kako je do sada isplatio više od 200.000 funti pomoći muslimankama koje su francuske vlasti kaznile zbog nošenja hidžaba i nikaba. Nedavno su tri grada u Francuskoj (Sisco, Kan i Nica) izdala službenu zabranu za nošenje burkinija. Od tada su u ovim gradovima kažnjene četiri žene koje su nosile bukrini, dok šest muslimanki nije kažnjeno jer je sporazumno sa policijom pristalo napustiti plažu.

Burkini predstavlja odjevni predmet dugih nogavica i rukava s kapuljačom umjesto marame, koji na plaži ili bazenu nose muslimanke sa hidžabom. U Nici su tamošnje vlasti rekle da burkini "otvoreno pokazuje religijsku pripadnost u vrijeme kada je Francuska meta terorističkih napada".

Vlasti Kana su burkini nazvale "uniformom koja je simbol islamskog ekstremizma". Grad Sisco uveo je zabranu nakon što je na jednog plaži došlo do tuče arapske porodice sa lokalnim mladićima, a sve zbog fotografisanja.

Nekkaz smatra da zabrana nošenja burknija, hidžaba i nikaba automatsko znači "zabranu bivanja muslimana". Njega su francuski mediji nazvali "Zorro nikaba" aludirajući na fiktivnog karaktera Zorra iza čije maske se zapravo krije Don Diego de la Vega, uvaženi i bogati gospodin koji se bori protiv nepravde.

Inače, Francuska je bila prva evropska zemlja koja je zabranila nošenje burke na javnim mjestima. Vjeruje se da u toj zemlji, koja je dom za oko pet miliona muslimana koji su time i najveća muslimanska manjina u Zapadnoj Evropi, samo oko 2.000 žena nosi burku.

Francuska je od 2004. godine zabranila nošenje hidžaba u školama. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA