Alžirci se ne smiruju: Žele smjenu režima

B. R.
Alžirci se ne smiruju: Žele smjenu režima
Foto: EPA-EFA / Protesti u Alžiru
Alžirci nastavljaju protestovati, uprkos tome što je aktuelni predsjednik najveće afričke zemlje Abdelaziz Boutelfika jučer obećao da se neće kandidovati za peti mandat, piše BBC.

Obećanje Boutelfike nije zadovoljilo značajan broj Alžiraca. Mnogi od njih zahtjevaju da cijeli režim postane stvar prošlosti.

Prema riječima jednog od Alžiraca, odluka Boutelfike da se ne kandiduje još jednom za šefa države je korak ka tom cilju, navodi BBC.

Nakon što je objavljeno da 82-godišnji predsjednik neće biti kandidat, na ulicama alžirskih gradova je uslijedilo slavlje.

Boutelflika vlada zemljom već 20 godina - od 1999. godine. Njegova prvobitna namjera da se kandiduje na predsjedničkim izborima koji su trebali biti održani u aprilu ove godine je izazvala najveće proteste u modernoj historiji države.

Predsjednik koji se liječi u Ženevi od posljedica moždanog udara se smatra glavnim krivcem za tešku ekonomsku i političku situaciju u zemlji. Nakon što je pretrpio moždani udar, tačnije od 2013. godine rijetko se pojavljuje u javnosti. Zbog zdravstvenih problema, kreće se pomoću invalidskih kolica.

Pojedini su mišljenja da je stvarna politička moć u rukama njemu najbliskijih saradnika, a riječ je o članovima vladajućeg Nacionalnog fronta oslobođenja. Riječ je o ljudima koji su imali značajnu ulogu u borbi Alžira za nezavisnost o Francuske.

Ono što se odaje kao priznanje Boutelfiki jeste njegov doprinos postizanju mira nakon građanskog rata iz 90-ih godina prošlog vijeka u kojem je život izgubilo blizu 200.000 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije