Aljaska: Treći zdravstveni radnik dobio nuspojavu na Pfizerovu vakcinu

1
Radiosarajevo.ba
Aljaska: Treći zdravstveni radnik dobio nuspojavu na Pfizerovu vakcinu
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Doktorica iz Fairbanksa dobila je anafilaktičke simptome nakon što je primila Pfizerovo cjepivo protiv koronavirusa, priopćila je u petak bolnica, a ova doktorica postala je treći zdravstveni djelatnik na Aljasci koji je dobio nuspojavu na vakcinu.

Doktorica, čije ime nije objavljeno, dobila je simptome desetak minuta nakon što je u četvrtak cijepljena, navodi Reuters.

Zdravstvena radnica liječena je s epinefrinom i otpuštena je otprilike šest sati kasnije, ističe se u pisanoj izjavi Fondacije Health Partners.

Dvoje zdravstvenih radnika u Juneauu pretrpjelo je slične nuspojave ranije ove sedmice. Jedna osoba je nakratko hospitalizirana u tom gradu zbog anafilaksije nakon što je u utorak vakcinisana. Druga je u srijedu imala blažu reakciju, liječena je u hitnoj pomoći u bolnici i odmah puštena kući.

"Alergijske reakcije, iako neuobičajene, mogu se javiti kod injektiranja lijekova i cjepiva", rekla je u izjavi glavna medicinska službenica Fondacije Health Partners dr. Angelique Ramirez.

Doktorica iz Fairbanksa izdala je vlastitu izjavu koja je uvrštena u saopćenje Fondacije Health Partners:

Opet bih uzela cjepivo i preporučila bih ga svima, uprkos mojoj reakciji, kako bih pomogla našoj zemlji da se imunizira, što je potrebno za zdravlje svih Amerikanaca, ekonomiju, ponovne zagrljaje obitelji, vraćanje djece u škole...”

Aljaska je prve pošiljke vakcine Pfizer dobila u nedjelju navečer, rekli su državni dužnosnici. Pošiljke su poslane diljem države, a prevezene su hidroplanom i brodom na udaljenija mjesta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije