Baku / Aliyev: Ako bude agresije na Azerbejdžan, vidjet ćete u zraku turske lovce F-16!

26. 10. 2020. u 13:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1459

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev nije isključio mogućnost upotrebe turskih lovaca F-16 u slučaju vanjske agresije na Azerbejdžan.

"Često me pitaju: Šta ovdje rade turski F-16? Umoran sam od odgovora. Ako imate satelite, pogledajte, budite sigurni da su na zemlji, a ne na nebu. Došli su ovdje da sudjeluju u vježbama i ostali su ovdje kada je rat započeo. Naša braća Turci ostavili su ih zbog moralne podrške Azerbejdžanu. Ali, ako bude vanjske agresija na Azerbejdžan, vidjet će ove F-16 u zraku", rekao je Alijev u ponedjeljak u obraćanju naciji, prikazanom na državnoj televizijskoj stanici AzTV.

Kako je šef države precizirao, na aerodromu je ostalo "pet ili šest" lovaca F-16. Aliyev vjeruje da su sve aktivnosti OSCE-ove grupe Minsk usmjerene na spašavanje Armenije.

"Čim smo počeli oslobađati svoju zemlju od okupacije, na nas je počeo pritisak sa svih strana. Zašto grupa Minsk nije uspjela riješiti problem već 28 godina. Putovanja, sastanci, pregovori - siti smo tih pregovora. Koliko dugo možete pregovarati? Sve aktivnosti grupe Minsk sada su usmjerene na spašavanje Armenije", rekao je azerbejdžanski šef države.

Aliyev je izjavio da je više puta pokrenuo pred supredsjedavajućim zemljama OSCE-ove grupe Minsk pitanje primjene sankcija protiv Armenije ako žele riješiti sukob. Prema njegovim riječima, činjenica da je sukob u Nagorno-Karabahu ostao zamrznut dugi niz godina, odgovarala je svima osim Azerbejdžanu.

"To je upravo ono što je Armenija željela - da pregovori traju zauvijek, da naše zemlje zauvijek ostanu pod okupacijom", rekao je Aliyev.

Azerbejdžanski lider rekao je da su zemlje kopredsjedavajuće imale priliku da "usmjere agresora na njegovo mjesto", ali nisu htjele.

"Oni su bili zadovoljni situacijom na terenu, pokušali su nas prisiliti da je prihvatimo. Ali mi smo promijenili stvarnost i s tim se mora računati", dodao je Aliyev.

Rekao je i da je azerbejdžanskim oružanim snagama naložio da ne podlegnu provokacijama i da ne odgovaraju na najnovija kršenja prekida vatre armenske strane.

"Nastavit ćemo svoj put. Ako žele prekid vatre, neka kažu Armeniji da napusti naše teritorije. Ako se to ne dogodi, ići ćemo do kraja", rekao je Alijev.

Alijev je izjavio da njegova zemlja nije protiv održavanja sastanka ministara vanjskih poslova Azerbejdžana i Armenije zakazanog za 29. oktobar u Ženevi, ali pregovori ne bi trebali biti besmisleni.

"Nakon razgovora u SAD-u, odlučeno je da se održi sastanak ministara vanjskih poslova Azerbejdžana i Armenije u Ženevi. Ne smeta mi, neka se sastanu. Toliko je besmislenih sastanaka već održano u ovih 28 godina, pa jedan više nego jedan manje - nema razlike. Ne želim reći da je i ovaj sastanak besmislen. Želimo da ima smisla, tako da će ovi pregovori ubrzati rješavanje sukoba", rekao je Aliyev.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA