Putin rekao Macronu da se Navalny sam otrovao, ruski opozicionar odgovorio

Radiosarajevo.ba
Putin rekao Macronu da se Navalny sam otrovao, ruski opozicionar odgovorio
Foto: EPA-EFE / Alexei Navalny

Alexei Navalny je možda otrovao sam sebe, navodno je rekao ruski predsjednik Vladimir Putin francuskom kolegi Emmanuelu Macronu, tokom telefonskog razgovora.

Kako piše moskovski list The Moscow times, koji se pozvao na pisanje francuskog dnevnog lista Le Monde, Putin je Macronu rekao da je moguće da je Navalny otrovao sam sebe novičokom, iz samo njemu znanog razloga.

Kako je rekao izvor francuskog lista, razgovor Putina i Macrona dogodio se 14. septembra, a Putin je, kako se navodi, Navalnog opisao i kao protivnika koji je do sada više puta simulirao svoje bolesti.

Na ovu tvrdnju reagovao je Navalny, koji se putem Twittera obratio francuskom listu: "Da moj plan je bio da polako skuham novičok u kuhinji, pijuckam ga polako u avionu, umrem i završim u mrtvačnici u Omsku, gdje će moj uzrok smrti biti 'živio je dovoljno'".

"Ali, Putin me je nadigrao", napisao je Navalny i na kraju dodao: "Na kraju proveo sam 18 dana u komi, kao idiot, a nisam dobio ono što sam htio."

Podsjetimo, Navalny je danas izašao iz bolnice u Njemačkoj, u koju je prebačen u stanju kome, iz sibirske opće bolnice Omsk, u koju je dovezen nakon što mu je pozlilo u avionu.

Naime, iz bolnice Charite u Berlinu saopćeno je u srijedu da se nakon 32 dana Navalnyjevo stanje "popravilo dovoljno da bude otpušten iz akutne stacionarne njege".

Iz bolnice su potvrdili da je Navalny otpušten u utorak.

Iz bolnice navode da "na temelju pacijentovog napretka i trenutnog stanja, ljekari koji su ga liječili vjeruju da je moguć potpuni oporavak", ali da je još uvijek prerano za procjenu potencijalnih dugoročnih posljedica zbog trovanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije