“Ako Ukrajina padne…”: Bivši američki general otkrio šta bi mogla biti sljedeća ruska meta:

0
Radiosarajevo.ba
“Ako Ukrajina padne…”: Bivši američki general otkrio šta bi mogla biti sljedeća ruska meta:
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Hertling o tome šta će biti ako Ukrajina padne

U ponedjeljak je mađarski parlament ratificirao pristup Švedske NATO-u, a sada ostaju samo formalnosti prije nego što Stockholm postane 32. članica saveza. 

Korisnici društvenih medija primijetili su da nakon što se Finska pridružila savezu prošlog aprila kao odgovor na prijetnju koju je predstavljala Moskva, članice NATO-a sada okružuju Baltičko more, uključujući Dansku, Norvešku, Latviju, Litvu, Estoniju i Njemačku.

"Ruska invazija na Ukrajinu učinila je Baltičko more jezerom NATO-a", objavio je Samuel Ramani, suradnik na Kraljevskom institutu ujedinjenih službi, na platofrmi X, pored slike koja je sugerirala novostvorenu jaku zaštitu od Rusije.

Kongres SAD: Izabran novi lider koji će voditi Klub za BiH

Kongres SAD: Izabran novi lider koji će voditi Klub za BiH

"NATO jezero je konačno "stvar"! Dobro došla, Švedska", objavio je proukrajinski X korisnik Saint Javelin, podijelivši istu sliku. "Zatvaranje Finskog zaljeva za ruske brodove trebalo je učiniti davno. Sada kada imamo svoje NATO jezero, vrijeme je."

"Europska sigurnost upravo je napravila veliki pozitivan skok. Njegovi su učinci najizravniji oko Baltičkog mora - od sada pa nadalje, jezera NATO-a", napisao je estonski glavni tajnik vanjskih poslova Jonatan Vseviov.

Međutim, Mark Hertling, bivši komandant kopnene vojske Sjedinjenih Država u Europi, odgovorio je na navedeni meme, upozorivši da je Moskva još uvijek snažno prisutna u regiji.

"Mnogi objavljuju kartu koja prikazuje NATO jezero kao Baltičko more", napisao je na X, "ali ovdje imamo i opasnost."

"Većina nije čula za Kalinjingrad ili prevlaku Suwalkie. Oni među nama koji smo služili u Europi vjerujemo da će to biti sljedeća meta ekspanzije Rusije ako Ukrajina padne."

Kaliningrad je u srcu regije koja je sada okružena članicama NATO-a i ruska je eksklava između Litvanije i Poljske u kojoj se nalazi mnoštvo ruske vojne imovine, uključujući pomorske baze, aerodrome i raketne sisteme.

Suwałki prevlaka graniči s Kalinjingradom s jedne strane, povezujući najbližeg saveznika Moskve Bjelorusiju s ruskom eksklavom, što predstavlja problem za NATO planere i vojne stratege koji su zabrinuti da bi to mogao biti sljedeći fokus Rusije. Ako ruske ili bjeloruske snage zatvore jaz, to bi presjeklo sposobnost NATO-a da šalje pojačanja u baltičke države kopnom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije