Agentica FBI-a pobjegla i udala se za teroristu ISIS-a

Radiosarajevo.ba
Agentica FBI-a pobjegla i udala se za teroristu ISIS-a
CNN / Agentica Greene
Prevoditeljica i agentica FBI-a, s odobrenim pristupom najtajnijim podacima, pobjegla je u Siriju i udala se za jednog od najznačajnijih operativaca tzv. Islamske države (IS), doznaje CNN.

Agentica Daniela Greene (38) slagala je FBI o tome gdje putuje, te je upozorila svog novog supruga o istrazi koja se vodi protiv njega, a slučaj se dogodio 2014.

CNN je upozorio da ju je američko pravosuđe, nakon što se vratila u SAD, optužilo za manji prekršaj, te zamolilo sudiju da joj dâ smanjenu kaznu jer je, po povratku, surađivala sa ovom agencijom.

Čovjek s kojim se agentica Greene vjenčala bio je njemački reper Denis Cuspert a.k.a. Deso Dogg, koji je postao jedan od najgorih terorista IS-a. U Siriji je bio poznat pod imenom Abu Talha al- Almani, i bio je jedan od najnasilnijih "online" regrutera ove terorističke grupe. Prijetio je Baracku Obami i pojavio se u brojnim zastrašujućim propagandnim videima, uključujući i onaj u kojem drži odsječenu ljudsku glavu.

Prema izvještaju do kojeg je došao CNN, agentica je nekoliko sedmica nakon udaje shvatila da je napravila veliku grešku i vratila se u SAD. Odmah je uhapšena i pristala je da surađuje s vlastima. Priznala je krivnju za davanje lažnih izjava, uključujući međunarodni terorizam, ali je dobila dvije godine zatvorske kazne. Na slobodu je izašla u ljeto 2016.

Bivši zvaničnik State Departmenta John Kirby kazao je kako se radi o velikoj "neprijatnosti za FBI, pogotovo imajući u vidu da je Greene uspjela dobiti odobrenja najviših IS-ovih zvaničnika za dolazak u Siriju.

"Ona, Amerikanka, žena, FBI agentica, dobila je dozvolu da živi s vođom IS-a... ovo je vrlo ozbiljno", kazao je Kirby.

Iako su tužitelji kazali kako zaslužuje najoštriju kaznu, na kraju su ipak pristali na manju, zbog toga što je surađivala s njima.

Greene danas radi kao hostesa u jednom hotelu, a u kratkoj izjavi za CNN je kazala kako "ne može govoriti o slučaju", kako ne bi ugrozila sigurnost svoje porodice. Njen advokat Shawn Moore tvrdi kako je njegova klijentica "bila naivna", i da mnogo žali zbog odluka koje je donijela.

Greene je rođena u nekadašnjoj Čehoslovačkoj, odrasla je u Njemačkoj, a kao mlada djevojka udala se za američkog vojnika i došla je živjeti u SAD. Pohađala je Cameron Univerzitet u Oklahomi, gdje je magistrirala historiju. Kao prevoditeljica njemačkog jezika, u FBI-u se zaposlila 2011. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije