Advokatica otkrila koju joj je rečenicu rekao Assange u zatvoru

Radiosarajevo.ba
Advokatica otkrila koju joj je rečenicu rekao Assange u zatvoru
Foto: Screenshot / Hapšenje Juliana Assangea

Osnivač WikiLeaksa, Julian Assange uhapšen je jutros nakon što mu je Ekvadoru ukinuo azil i nakon što je izašao iz ambasade ove zemlje u Londonu.

On se u četvrtak da nije kriv po optužbi da nije došao u pritvor koji mu je bio naređen dok je čekao na izručenje u Švedsku.

No, sudija u Londonu proglasio je Assangea krivim za nepojavljivanje pred sudom i izreći će mu kaznu 2. maja. Sudija je rekao da će Assange ponovo biti izveden pred sud 12. juna, kada će se razmatrati zahtjev SAD-a za njegovo izručenje.

Nakon ročišta medijima su se obratili njegovi advokati.

"Sad ćemo dati kratku izjavu ispred sudnice. Kasnije ćemo pokušati biti bolje dostupni predstavnicima medija. Od 2010. godine upozoravali smo da će Assange biti uhapšen i izručen Sjedinjenim Američkim Državama. Nažalost danas se ispostavilo da smo bili u pravu.

Nakon što mu je ukinut azil on je uhašen nakon izlaska iz zatvora, a danas je došlo nekoliko zahtjeva za ekstradiciju. SAD ga traže pod optužbom da je počinio zavjeru zbog objavljivanja informacija na WikiLeaksu 2010. godine. Ovo je ozbiljan presedan koji znači da će svi novinari u svijetu i Europi biti izručeni ako objave neke pouzdane informacije o SAD. 'Rekao sam ti', to je ono što mi je poručio Assange", rekla je njegova advokatica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije