Abbas: Trumpova odluka podriva ulogu SAD-a kao mirovnog posrednika

Anadolija
Abbas: Trumpova odluka podriva ulogu SAD-a kao mirovnog posrednika
Predsjednik Palestine Mahmoud Abbas izjavio da je odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa, kojom je Jerusalem zvanično priznao kao glavni grad Izraela, ohrabrenje za okupaciju i kolonizaciju.

Naglasio je da takva odluka znači i da se SAD povukla iz mirovnog procesa na Bliskom istoku.

"Trumpova odluka predstavlja proglašenje povlačenja Washingtona iz mirovnog procesa", rekao je Abbas.

Dodao je kako Trumpova odluka značajno podriva ulogu SAD-a kao mirovnog posrednika.

"Jerusalem je vječna prijestolnica države Palestine. Otporan je na bilo koju inicijativu za promjenu", kazao je Abbas.

S druge strane, na ulicama Pojasa Gaze održavaju se protesti protiv odluke američkog predsjednika kojom je Jerusalem zvanično priznao kao glavni grad Izraela.

protesti se održavaju na poziv Hamasa, a okupljeni nose zastave Palestine kao i transparente u znak podrške Jerusalemu. Na stotine demonstranata su osudili Trumpovu odluku o priznavanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela i premještanju ambasade SAD-a u Jerusalem.

Podsjetimo, Trump je izjavio kako je došlo vrijeme da Jerusalem zvanično bude priznat kao glavni grad Izraela. Istakao je i kako je već naložio američkog administraciji da započne s pripremama kako bi ambasada SAD-a bila premještena u Jerusalem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije