Hong Kong / Rekord: Stan prodat za 156.000 eura po kvadratu

20. 02. 2021. u 11:28:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 23

Hong Kong prolazi kroz najtežu recesiju u posljednjih nekoliko godina, njegovo tržište nekretnina i dalje cvjeta.

Naime, tamo je upravo prodat nov stan od 313 kvadratnih metara za 49 miliona eura, što je rekordna cijena od 156.000 eura po kvadratu.

Petosoban stan, smješten u elitnoj četvrti Hong Konga na brežuljku Midle-Levels, kupljen je za 459,4 miliona hongkonških dolara, ali to nije rekord kada su u pitanju nekretnine u ovoj posebnoj administrativnoj regiji Kine, izvještava B92.

Hong Kong - undefined

Foto: EPA-EFE: Hong Kong

Njegova cijena po kvadratu je bez presedana i odražava razlike u bogatstvu u bivšoj britanskoj koloniji.

Nakon višemjesečnih protesta tokom 2019, privreda Hong Konga osjeća punu težinu posljedica pandemije i zatvaranja granica.

BDP ove poluautonomne regije Kine u 2020. se smanjio za rekordnih 6,1 posto, a stopa nezaposlenosti trenutno iznosi 6,6 posto, što je najviše u zadnjih 16 godina.

Hongkong je bez sumnje grad upečatljivih kontrasta.

Hong Kong - undefined

Foto: EPA-EFE: Hong Kong

S jedne strane se na njegovim ulicama može primijetiti koncentracija ekstravagantnih luksuznih automobila, a sa druge veliki broj starijih ljudi koji skupljaju ostatke kartona da bi ih odnijeli na reciklažu i zaradili sitan novac za puko preživljavanje.

Ipak, ovom prodajom Hong Kong nastoji da potvrdi da ne prolazi kroz krizu.

Cijena kvadrata koju je nepoznati kupac platio za ovu nekretninu srušila je raniji rekord iz 2017. godine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA