Angela Merkel donijela novu odluku

0
Radiosarajevo.ba
Angela Merkel donijela novu odluku
Foto: EPA-EFE / Angela Merkel

Već je pala noć kad su Angela Merkel i premijeri 16 pokrajina konačno obznanili kompromis.

Izuzetno komplikovani plan predviđa pet koraka, od kojih svaki zavisi od takozvane incidencije – broja novih zaraza na sto hiljada stanovnika u posljednjih sedam dana.

Njemačka je na pragu nove faze pandemije u koju „ne ulazimo lakomisleno, ali ulazimo sa opravdanim nadama“, rekla je kancelarka Merkel, a piše Deutsche Welle.

Pet koraka

U prvom koraku su od iduće sedmice (8. mart) dozvoljeni privatni susreti pet odraslih osoba iz dva domaćinstva (deca do 14 godina se ne ubrajaju u tih pet). U pokrajinama gde je incidencija ispod 35, moći će da se sretne deset osoba iz tri domaćinstva.

U drugom koraku otvaraju se knjižare, cvjećare i marketi vrtlarske opreme, uz ograničenje broja mušterija. Bit će dopuštene i uslužne djelatnosti uz prethodno testiranje brzim testovima na koronu.

U trećem koraku se u pokrajinama sa incidencijom manjom od 50 otvaraju trgovine, muzeji, galerije, zoološki i botanički vrtovi. Dozvoljen je i sport bez kontakta u grupama do deset ljudi i to samo na otvorenom. Ako je incidencija viša od 50, a manja od 100, pobrojani objekti takođe mogu da se otvore, ali samo uz zakazivanje termina za posetioce.

U četvrtom koraku, do kojeg dolazi ako incidencija ostane stabilno niska dvije sedmice nakon trećeg koraka, otvaraju se bašte restorana i kafića, teretane, bioskopi, pozorišta i koncertne dvorane. Tada bi ponovo smio da se igra i kontaktni sport na otvorenom.

U petom koraku bile bi dozvoljene priredbe na otvorenom na kojima se okuplja do pedeset ljudi, kao i kontaktni sport u zatvorenom.

Besplatni brzi testovi

Dogovoren je i mehanizam koji je Merkel označila kao „ručnu kočnicu“ – ako incidencija tri dana zaredom pređe 100, sva popuštanja se povlače i vraća se na današnje mjere.

One podrazumijevaju da su otvoreni jedino supermarketi, drogerije, apoteke, benzinske pumpe i frizerski saloni, restorani smiju samo da izdaju ili isporučuju hranu, a građani smiju da se viđaju samo sa jednom osobom koja nije iz njihovog domaćinstva. Škole i vrtići su otvoreni, mada su razredi uglavnom podijeljeni.

Merkel je najavila da će od sljedeće sedmice svaki građanin jednom sedmično moći da se testira brzim testom na koronu o trošku države. Za to bi trebalo da budu uspostavljeni posebni centri za testiranje.

U četvrtak je Institut „Robert Koch“ prijavio 11.912 novih zaraza u posljednja 24 sata (do sada ukupno blizu 2,5 miliona) i 359 smrtnih slučajeva koji se dovode u vezu sa virusom (ukupno preko 71 hiljada).

Incidencija se u prosjeku cijele Njemačke blago povećala na 64,7.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije