Ugledni njemački imunolog moli Merkel: 'Cijepite se AstraZenecom, i to javno'

1
Radiosarajevo.ba
Ugledni njemački imunolog moli Merkel: 'Cijepite se AstraZenecom, i to javno'
Foto: EPA-EFE / Angela Merkel / Arhiv

Njemački imunolog - i sam starije životne dobi - pozvao je svoju zemlju da se predomisli i počne dopuštati starijima od 65 godina primanje cjepiva Oxford-AstraZeneca.

U intervjuu za BBC, Carsten Watzl, čelnik Njemačkog imunološkog društva, predvidio je da će regulatori morati promijeniti odluku da se starijima ne preporučuje cijepljenje tim cjepivom.

Pozvao je kancelarku Angelu Merkel da se cijepi uživo na televiziji kako bi dokazala da je cjepivo sigurno.

Njemačka komisija za cjepiva trenutno preispituje svoju preporuku.

Poziv profesora Watzla uslijedio je nakon što su nedavne studije u Škotskoj pokazale da je cjepivo AstraZeneca učinkovito kod starijih osoba.

Njemačka je jedna od nekoliko država EU koje su izrazile sumnju u učinkovitost tog cjepiva kod starijih ljudi.

Zemlja se trenutno bori da izbjegne treći val epidemije jer su novi slučajevi ponovno počeli snažno rasti.

Medicinski regulator EU je još u januaru odobrio upotrebu cjepiva Oxford-AstraZeneca u svim dobnim skupinama.

No, uvođenje tog cjepiva je naišlo na određenu javnu skepsu nakon što su regulatori u nekim zemljama, uključujući Francusku, Njemačku i Italiju, preporučili da se ono ne koristi za ljude starije od 65 godina. Naveli su nedovoljne podatke o njegovoj učinkovitosti za starije.

Njemačke zdravstvene vlasti do sada su iskoristile manje od 300.000 od 1,17 miliona doza cjepiva AstraZeneca koje je ta zemlja primila.

U januaru je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao da je cjepivo "kvazi nedjelotvorno" za starije dobne skupine - što je tvrdnja koju britanska vlada i britanski medicinski regulatori snažno opovrgavaju. Sama AstraZeneca kaže da je cjepivo učinkovito u svim dobnim skupinama.

Velika Britanija je među onim zemljama koje su odobrile to cjepivo za sve dobne skupine.

Odluka je osnažena nedavnim istraživanjem javnog zdravstva Škotske, koje je utvrdilo da su četiri sedmice nakon prve doze Pfizer-BioNTecha, zaprimanja bolesnika u bolnice smanjena za 85 posto, a nakon prve doze AstraZenece za čak 94 posto.

Među starijima od 80 godina, zabilježeno je ukupno smanjenje broja primljenih u bolnicu za 81 posto kada se kombiniraju rezultati oba cjepiva.

Vlada bi se trebala sastati sljedeće sedmice kako bi razmotrila pravila o zatvaranju koja vrijede do 7. marta

Kancelarka Merkel upozorila je da bi zemlju mogao pogoditi treći val epidemije ako se naglo odustane od lockdowna, prenosi jutarnji.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije