90. dan invazije: Ukrajinci tvrde da je u Mariupolju pronađeno 200 tijela

2
Radiosarajevo.ba
90. dan invazije: Ukrajinci tvrde da je u Mariupolju pronađeno 200 tijela
Foto: Radiosarajevo.ba / Iz minute u minut pratimo događaje vezane za invaziju na Ukrajinu
23.25

Ukrajina će na kraju biti dio Europske unije, rekao je u utorak francuski ministar za Evropu, uvjeravajući Kijev da inicijativa za uspostavljanje bližih veza između bloka i članica koje to žele neće zamijeniti njihove kandidature za pridruživanje.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ranije ovog mjeseca predložio je stvaranje "europske političke zajednice" koja bi stvorila novu strukturu koja bi omogućila bližu saradnju sa zemljama koje žele članstvo u EU.

"Uvjeren sam da će Ukrajina biti dio Evropske unije", rekao je Clement Beaune novinarima, prenosi Fena.

23.10

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je kako je Turska ključna zemlja s geografskog i strateškog aspekta, a za sve saveznice važna zemlja, javlja AA.

“Moramo priznati da je Turska važan partner. Turska je zemlja najviše pogođena terorističkim napadima”, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je govorio na panelu pod nazivom ”Obezbijediti sigurnost Evrope“ organiziranom u sklopu Svjetskog ekonomskog foruma u švicarskom Davosu, poznatom i pod nazivom Samit u Davosu.

23.00

Ministarstvo financija SAD-a saopćilo je da neće obnoviti licencu koja Rusiji dopušta plaćanje dugova preko američkih banaka. 

22.45

Ruska vojska će sutra, od 8 sati po moskovskom vremenu, otvoriti humanitarni koridor za siguran izlazak stranih brodova iz luke Mariupolj u Crno more, objavio je general-pukovnik Mihail Mizincev.

"Za siguran izlazak stranih brodova iz luke Mariupolj od 8 sati po moskovskom vremenu 25. maja organizira se humanitarni koridor dug 115 milja i širok 2 milje u smjeru Crnog mora", rekao je Mizincev, prenosi ruski Tass.

22.20

Aktivsti neformalne skupine "Rusi, Ukrajinci, Bjelorusi i Srbi zajedno protiv rata" danas su, obilježavajući tri mjeseca od početka ruske invazije na Ukrajinu, u središtu Beograda bojama ukrajinske zastave simbolično prebojili simbole "Z" kojima su obilježeni ruski tenkovi i vojna vozila na ukrajinskoj bojišnici.

Simbol "Z" je u međuvremenu "postao omraženi simbol koji asocira na razaranja, ubijanja i nesreće, a mi ne želimo simbole agresije i rata u javnom prostoru", poruka je aktivista te skupine koju su od početka ruske invazije organizirali u Beogradu više antiratnih skupova.

Slova "Z" obojili su plavom i žutom bojom, iscrtavajući preko njih zastavu Ukrajine te pješčani sat koji simbolizira poruku da je "počelo vrijeme oslobađanja" srbijanske prijestolnice od tog "simbola okupacije koji pokazuje da je i Beograd okupirani grad".

21.55

Najmanje 14 civila ubijeno je u Luhansku i Donjecku tokom "masovnih napada" koje su izvele ruske snage,saopćila je ukrajinska vojska. 

Još 15 osoba je povrijeđeno, dodaje se.

21.35

Ne bi trebalo biti zajedničkog zaduživanja za financiranje poslijeratne obnove Ukrajine, rekao je u Bruxellesu njemački ministar financija Christian Lindner na sastanku s kolegama iz Europske unije.

Prošle sedmice predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila je planove za dugoročnu obnovu Ukrajine izrađene po modelu Europskog plana oporavka nakon pandemije COVID-19.

U 2020. godini 27 članica Unije dogovorilo se da će zajedničkim zaduživanjem uzeti zajmove s niskim kamatnim stopama iz kojih će financirati ekonomski oporavak bloka nakon pandemije. Lindner je u utorak isključio takav pristup na sastanku u Bruxellesu gdje se razgovara o ekonomskim posljedicama ruske invazije na Ukrajinu.

"Za Njemačku, moram jasno reći, zajam poput Next Generation EU ne dolazi u obzir", rekao je Lindner nakon sastanka, prenosi Hina.

21.05

Samoproglašeni čelnik separatističke regije Donjeck koju podupire Rusija rekao je da se ruske i separatističke snage bore da preuzmu punu kontrolu nad gradom Limanom te da su već zauzele polovicu grada. 

Liman je gradić od oko 20 hiljada stanovnika te je smješten na sjeveru Donjecka. 

20.35

Vijeće Europske unije, koje zastupa 27 zemalja članica, odobrilo je ukidanje carina na uvoz iz Ukrajine na godinu dana kako bi pomogli privredu te zemlje na koju je Rusija izvršila agresiju.

Ukidanje carina "olakšat će trgovinsku razmjenu s Ukrajinom nakon (ruske) agresije i pomoći njezinoj privredi", izrazio je zadovoljstvo potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis, javlja Hina.

20.05

Ruske snage uklonile su sve mine u luci u Mariupolju, saopćilo je tamošnje ministarstvo odbrane. 

Rusija je ranije optužila Ukrajinu da je postavila mine kako bi zaštitila luku. Kijev je rekao da su tvrdnje lažne.

Rusija je saopćila da su mine uklonjene s teritorija luke i obližnjih voda. 

19.40

Rusija je zabranila ulazak u zemlju za 154 člana donjeg doma britanskog parlamenta. 

Odluka je donesena kao odgovor na odluku Ujedinjenog Kraljevstva da sankcionira ruske dužnosnike prošlog mjeseca.

19.00

Mađarski premijer Viktor Orban proglasio je ratno vanredno stanje odmah nakon što je postavljena njegova nova vlada, piše Bloomberg.

Vanredno stanje, novo sredstvo koje je parlament odobrio ranije u utorak, stupit će na snagu u ponoć i dat će vladi "manevarski prostor i mogućnost da odmah reaguje" na posljedice rata u susjednoj Ukrajini, rekao je Orban u video poruci na svojoj Facebook stranici.

U opisu snimka na Facebook stranici Orban je napisao "Vlada proglasila ratno stanje".

18.55

Ruska vojna kampanja u Ukrajini ušla je u najaktivniju fazu, rekao je portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik. 

Ruske snage pokušavaju opkoliti ukrajinske trupe u dva grada - Severodonjecku i Lisičansku.

18.30

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba govoreći za AA o dešavanjima tokom rata kojeg je Rusija na Ukrajinu pokrenula 24. februara rekao je ”Rusija nikada neće pobijediti ukrajinski narod”.

"Jedna država, makar i bila velika može pobijediti bilo koju terorističku organizaciju, ali državu i narod ne može. Rusija nikada neće pobijediti ukrajinski narod. To što je za nas ovo narodni rat, znači pobjedu i oslobođenje naše teritorije“, rekao je Kuleba.

18.10

Evropska unija (EU) će ukinuti sve uvozne carine na ukrajinsku robu na godinu dana, navodi se u odluci usvojenoj u utorak, javlja AA.

Saopćeno je da je Vijeće Evropske unije, koje predstavlja zemlje članice usvojilo danas uredbu koja dopušta privremenu liberalizaciju trgovine i druge trgovinske ustupke u vezi s određenim ukrajinskim proizvodima.

Prema odluci EU više neće uvoditi nikakve uvozne carine na ukrajinsku robu u periodu od godinu dana, uključujući industrijske i poljoprivredne proizvode.

17.40

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu kako se o novim sankcijama ne bi trebalo raspravljati sljedeće sedmice.

Među tim sankcijama su i one kojima bi se uveo embargo na rusku naftu. Orban kaže kako je malo vjerovatno da će se do tada pronaći rješenje za taj problem te da nije u poziciji prihvatiti sankcije dok se ne riješe sva otvorena pitanja.

17.05

Novo istraživanje pokazalo je da 82 posto Ukrajinaca vjeruje da njihova zemlja ni pod kojim okolnostima ne bi trebala odbaciti svoje teritorije u sklopu mirovnog sporazuma s Rusijom.

Kijevski međunarodni institut za sociologiju intervjuirao je 2.000 odraslih građana Ukrajine između 13. i 18. maja. Otkrili su da je 82 posto ispitanika reklo da ne podržava teritorijalne ustupke.

 

 

16.35

Švedska i Finska koje su prošle sedmice predale službenu kandidaturu za pristupanje NATO-u bit će nazočne na samitu Saveza u Madridu u junu, rekao je španski premijer na forumu u Davosu.

Dvije nordijske zemlje "naravno" da će biti u Madridu na samitu koji se održava od 28 do 30. juna, odgovorio je Pedro Sanchez, kojem je pitanje o tome postavio predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) Borge Brende.

"To su dvije velike demokracije i vjerujem da je vrlo važno da ih imamo u svojstvu saveznica NATO-a", nastavio je Sanchez.

"Atmosfera, aktualni kontekst i politička želja saveznika je raditi na pitanju te dvije zemlje", rekao je španski socijalistički čelnik, prenosi Hina.

15.55

Savjetnik gradonačelnika Mariupolja, Petro Andriušenko, rekao je da je 200 tijela otkriveno među ruševinama nebodera. 

Tijela su, kako kaže, pronađena u podrumu ispod srušene zgrade te su u uznapredovalom stanju raspadanja.  

Ukrajinski dužnosnici kažu da je više od 20 hiljada stanovnika grada smrtno stradalo tokom tri mjeseca rata. 

15.10

Ruske snage preuzele su kontrolu nad gradom Svitlodarsk u okrugu Bakhmut u Donjecku.

Ruska vojska ušla je u grad ranije jutros, rekao je za ukrajinski radio šef tamošnje vojne uprave Svetlodar Sergej Goško. 

"Izvjesili su svoju krpu na zgradi uprave", referirao se Goško na rusku zastavu.

Svitlodarsk je prije početka rata imao 11 hiljada stanovnika. 

14:54

Ruski parlament će razmotriti ukidanje gornje starosne granice za prijavu u vojsku, što je još jedan znak da se zemlja suočava s nedostatkom pješadije za nastavak ofanzive u Ukrajini.

Trenutno Rusi od 18-40 godina i stranci od 18-30 godina mogu da sklope prvi ugovor sa vojskom.

Nacrt zakona koji je danas na dnevnom redu donjeg doma Državne dume u potpunosti bi ukinuo tu gornju starosnu granicu.

14:36

Ujedinjeno Kraljevstvo ne planira slati ratne brodove Kraljevske mornarice u Crno more kako bi pomogla izvozu hrane, poput žitarica, iz blokirane ukrajinske luke Odesa.

Litvanski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis rekao je da je razgovarao sa britanskom kolegicom Liz Truss o stvaranju "zaštitnog koridora" iz luke Odesa, piše The Times.

Operacija bi uključivala "koaliciju voljnih" da obezbijedi brodove za čišćenje luke.

14:00

Tursko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da će se turski zvaničnici sutra sastati sa švedskom i finskom delegacijom u Ankari kako bi razgovarali o kandidaturama dvije nordijske zemlje za NATO.

Ministar vanjskih poslova Finske Pekka Haavisto rekao je ranije da će njegova zemlja i Švedska poslati delegacije u tursku prijestolnicu u srijedu kako bi pokušale riješiti svoje protivljenje njihovim zahtjevima za članstvo u vojnom savezu.

13:47

Francuski ministar za Evropu Clément Beaune rekao je da je "uvjeren" da će Ukrajina na kraju postati dio Evropske unije, ali da će za to trebati vremena.

Ranije ovog mjeseca, francuski predsjednik Emmanuel Macron predložio je stvaranje nove "evropske političke zajednice" koja bi stvorila novu strukturu koja bi omogućila bližu saradnju sa zemljama koje traže članstvo u EU.

Beaune, koji je ranije ove sedmice rekao da bi moglo potrajati između 15 i 20 godina da se Ukrajina pridruži EU, rekao je danas novinarima Reutersa:

"Iskreno znamo da je za to potrebno vrijeme i u ovom trenutku ne možemo sebi dozvoliti da jednostavno čekamo. Moramo njegovati evropsku nadu".

13:32

Veronika je desetogodišnja djevojka čija je porodica ubijena u ratu u Ukrajini.

Prilikom ruskog granatiranja skloništa u regiji Donjeck na istoku Ukrajine ostala je bez palca, a u glavi joj je ostao komad šrapnela, javlja Sky News, pa dodaje kako je jedina preživjela taj napad.

13:01

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov tvrdi da Moskva još nije vidjela italijanski mirovni plan za Ukrajinu, ali da se nada da će ga dobiti diplomatskim kanalima.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov - undefined

Foto: EPA: Portparol Kremlja Dmitrij Peskov

11:54

Velika Britanija s Ukrajinom traži rješenje kako izvesti žito iz te zemlje, nakon što je Rusija blokirala njezine glavne morske luke.

11:53

Sekretar ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev danas je rekao da će Rusija postići sve svoje ciljeve u Ukrajini, dodavši da joj se ne žuri.

"Svi ciljevi koje je postavio predsjednik bit će ispunjeni. Ne može biti drugačije jer je istina, uključujući historijsku istinu, na našoj strani", rekao je Patrušev u razgovoru za ruske prorežimske novine Argumenti i fakti.

10:16

Poljska je nastavila da signalizira svoju namjeru da ojača svoju odbranu u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu.

Reuters izvještava da namjerava kupiti šest dodatnih baterija za rakete Patriot.

"Potpisao sam pismo zahtjeva u vezi sa šest baterija Patriot sa omnidirekcionim radarima, lanserima i zalihama projektila", napisao je ministar odbrane Mariusz Blaszczak na Twitteru.

10:05

UNICEF je na društvenim mrežama danas objavio potresan video ukrajinskog 18-ogodišnjeg dječaka kojem su ubili majku.

"Mamu su ubili. Umrla je na mojim rukama", počinje svoju priču Viacheslav.

Majka mu je ubijena kada su dvije granate pale u blizini njihove kuće u regiji Donetsk.

"Granata je pala samo par koraka od nas. Otvorio sam oči, ona je ležala na boku. Njene zadnje riječi su bile - dobro sam...

08:50

Maksym Kozytskyi, guverner Lavova, javio je na Telegramu da tokom noći nije bilo vazdušnih upozorenja u regionu.

Lavov se nalazi na zapadu Ukrajine, udaljen od glavnog pozorišta operacija u Donbasu.

07:27

Američki predsjednik Joe Biden sinoć je u Japanu održao uvodni govor na summitu Quad, na kojem sudjeluju i lideri Indije, Australije i Japana, te je naglasio važnost savezništva u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu.

"Ovo je mračan trenutak u našoj zajedničkoj historiji", rekao je Biden.

"Ruski brutalni i ničim isprovocirani rat protiv Ukrajine pokrenuo je humanitarnu katastrofu. Nevine civile ubijaju na ulicama, a milioni ljudi prisiljeni su napustiti svoje domove. To nije pitanje samo Europe nego cijelog svijeta", rekao je američki predsjednik.

Biden je upozorio da ruski predsjednik Vladimir Putin u Ukrajini "pokušava ugasiti cijelu kulturu" te naveo kako ruske snage gađaju ukrajinske škole, crkve i muzeje.

07:15

Ukrajinski sud donio je odluku i naredio uhapšenje u odsutnosti nekadašnjeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča optuživši ga za izdaju.

Janukovič je od februara 2010. do februara 2014. godine obnašao dužnost ukrajinskog predsjednika, nakon čega je prebjegao u Rusiju, s kojom je blisko sarađivao i dok je bio prvi čovjek Ukrajine.

90. ruske invazije na Ukrajinu

Ruska invazija na Ukrajinu traje već 90 dana. Ovo su ključni događaji:

- Na suđenju u Kijevu pala je prva presuda nekom ruskom vojniku za ratni zločin počinjen od početka invazije. Vadim Šišimarov (21) dobio je doživotnu kaznu zatvora za ubojstvo civila

- Iz Ukrajine do sada je izbjeglo više od 6,5 miliona ljudi

- Ruski izvori navode da će zarobljenim braniteljima Azovstala suditi na "međunarodnom sudu" na teritoriju pod kontrolom proruskih separatista u Donjecku

- Ukrajinska tužiteljica kaže da se istražuje preko 13 hiljada potencijalnih ruskih ratnih zločina

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije