64. dan invazije: Ruska vojska tvrdi da je izvela nove zračne napade

0
Radiosarajevo.ba
64. dan invazije: Ruska vojska tvrdi da je izvela nove zračne napade
FOTO: Radiosarajevo.ba / Iz minuta u minutu pratimo događaje vezane za invaziju na Ukrajinu
23.00

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je danas da se nastavljaju intenzivne rasprave o evakuaciji civila i boraca iz čeličane Azovstal u gradu Mariupolju na jugoistoku Ukrajine.

Njegov sastanak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim uslijedio je nakon razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u utorak, gdje je "u načelu" pristao na sudjelovanje UN-a i Međunarodnog odbora Crvenog krsta u evakuaciji tvornice Azovstal.

22.15

Ruska vojska objavila je da je izvela nove zračne napade na Ukrajinu, na 76 ukrajinskih vojnih ciljeva.

"Taktičke zračne snage Oružanih snaga Rusije granatirale su 76 vojnih ciljeva", rekao je portparol ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Pogođena su dva skladišta streljiva i brojni položaji vojnika te vojni konvoji, rekao je Konašenkov, pri čemu je život izgubilo više od 320 vojnika.

Rusija je ispalila projektile na daljnjih 38 vojnih ciljeva. Konašenkov tvrdi da je uništeno šest skladišta municije i da je oboreno nekoliko ukrajinskih projektila Točka-U. Izvještaj se nije mogao neovisno provjeriti.

21.45

Jedan projektil pogodio je niže katove stambene zgrade u četvrti Ševčenkivski u Kijevu. Gradonačelnik Vitalij Kličko rekao je da su tri osobe prevezene u bolnicu.

Portparol Državne službe za hitne slučajeve Svetlana Vodolaga kazala je da je drugi projektil pogodio objekt u blizini stambene zgrade.

21.30

Parlamentarna skupština Vijeća Europe pozvala je na osnivanje ad hoc međunarodnog krivičnog suda kako bi se sudilo počiniteljima zločina u Ukrajini.

Skupština tog tijela sa sjedištem u Strasbourgu pozvala je 46 država članica i promatrača Organizacije da hitno uspostave takav sud s mandatom za istraživanje i krivični progon za zločine agresije koje su navodno počinili ruski politički i vojni čelnici.

21.00

Glavni sekretra UN-a Antonio Guterres rekao je da Ujedinjeni narodi neće odustati i da žele mir u Ukrajini, u skladu s poveljom UN-a.

U razgovoru za BBC Guterres je kazao da Ukrajina treba i zaslužuje punu predanost i podršku. Na pitanje o mogućem trećem svjetskom ratu Guterres je rekao da je nuklearni rat nezamisliv.

"Moramo učiniti sve što je moguće da to onemogućimo", zaključio je šef UN-a.

19.30

Ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo je na svom Twitter profilu slike 10 vojnika za koje tvrde da su ruski vojnici odgovorni za masakr u Buči.

"Deset ruskih koljača iz 64. brigade je identificirano te su imenovani osumnjičeni za počinjenje masakra u Buči. Ova brigada nagrađena je za svoje zločine, nakon čega se vratila na ratište. Ovi zločinci ne smiju izbjeći pravdi", stoji na Twitteru ukrajinskog ministarstva.

Podsjetimo, Ukrajinci tvrde da je u Buči ubijeno oko hiljadu ljudi, većinom civila. Moskva tvrdi da su leševi po ulicama Buče "namješteni" i da oni nemaju veze s tim.

 

 

18.35

18.15

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski okrivio je Rusiju za ubistva i pozvao Moskvu da prestane činiti "ratne zločine".

Kremlj je negirao bilo kakvu umiješanost u masovna ubistva, ponavljajući, piše CNN, neutemeljene tvrdnje da su slike tijela civila na ulicama Buče lažne.

17.00

Bijela kuća predložila je da se imovina oligarha u Americi, nakon što bude zaplijenjena, proda i novac transferira Ukrajini.

Prijedlog zakona bit će poslan Kongresu na razmatranje i sličan je onom koji je nedavno već usvojen, piše BBC.

Dodaju kako bi se novim prijedlogom još olakšao i ubrzao postupak kojim bi se imovina oligarha mogla zaplijeniti, prodati i zatim koristiti za saniranje štete od ruske agresije u Ukrajini.

16.00

U Mariupolju, koji je pod ruševinama i uglavnom pod ruskom kontrolom, ostalo je oko 100.000 stanovnika, a oni su u velikoj opasnosti zbog nehigijenskih i srednjovjekovnih uvjeta koji vladaju u gradu, a zbog kojih bi se mogle pojaviti razne bolesti.

Gradsko vijeće je saopćilo, prenosi BBC, kako su u smrtnoj opasnosti zbog rizika od pojave kolere i dizenterije jer su higijenski uvjeti katastrofalni.

15.00

Mađarska vlada odlučila je produljiti ograničenja cijena skupine osnovnih prehrambenih namirnica i goriva do početka jula, objavio je premijer Viktor Orban, procijenivši da će cijene rasti sve dok rat u Ukrajini ne završi.

Suočena s visokom inflacijom, Orbanova vlada ograničila je sredinom novembra cijene goriva, a u februaru je zamrznula i cijene šećera, pšeničnog brašna, suncokretovog ulja, svinjskog buta, pilećih prsa i mlijeka s 2,8 posto masti, na razini iz prošlogodišnjeg oktobara. Cijene su trebale biti zamrznute tri mjeseca, ali vlada je zadržala mogućnost produljenja kontrola.

13:01

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da Moskva još uvijek nije dobila odgovor iz Kijeva u vezi s njenim najnovijim prijedlozima za mogući mirovni sporazum.

Reuters prenosi da je Zakharova rekla:

"Od jutros, u vrijeme priprema za brifing, ruska strana nije dobila odgovor.

Kremlj je više puta tvrdio da je podnio pisani prijedlog mogućeg mirovnog sporazuma, ali je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da nije ni vidio ni čuo za to.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji je prethodno optužio Kijev za odugovlačenje mirovnog procesa, rekao je prošle sedmice da su diplomatski napori za okončanje rata ostali u zastoju".

12:51

Dvije vodeće europske energetske kompanije potvrdile su da pregovaraju s ruskim državnim energetskim divom Gazpromom o plaćanju za ruski plin, dok u isto vrijeme tvrde da žele djelovati u skladu sa sankcijama EU, ali i novim ruskim pravilima, kojima se od zapadnih zemalja zahtijeva da ruski plin plaćaju rubljima.

"Razmatramo da je konverzija plaćanja koja je u skladu sa zakonom o sankcijama i ruskom odredbom moguća. Uniper će nastaviti plaćati u eurima te je u razgovoru sa svojim ugovornim partnerom (Gazpromom, op.a.) o konkretnim modalitetima plaćanja i to čini u bliskoj koordinaciji s njemačkom vladom", poručili su iz Unipera.

 

12:12

Po pitanju legitimnosti udara Ukrajine na ono što smatra vojnim ciljevima unutar granica Rusije, pomoćnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podolyak upravo se oglasio na Twitteru, rekavši:

"Ukrajina treba da odluči da li da udari na ruske vojne objekte, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken. Rusija je napala Ukrajinu i ubijala civile. Ukrajina će se braniti na bilo koji način, uključujući i udare na skladišta i baze ubica u Rusiji. Svijet priznaje ovo pravo".

 

11:42

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će Finska i Švedska, ukoliko podnesu zahtjev za članstvo u NATO-u, biti vrlo srdačno dočekane i da bi njihovi procesi članstva mogli biti završeni u kratkom roku.

Odgovarajući na pitanje koliko bi dugo trajao proces učlanjenja da Finska i Švedska žele postati članice NATO-a, Stoltenberg je rekao:

"Podnošenje zahtjeva za članstvo u NATO-u odluka je koju trebaju donijeti Finska i Švedska. Ukoliko to učine, naići će na vrlo toplu dobrodošlicu, jer to su naši najbliži partneri, jake i zrele demokracije, članice Evropske unije i s ove dvije zemlje sarađujemo dugi niz godina."

11:04

Šef energetskog komiteta ukrajinskog parlamenta pokušao je uvjeriti zemlju da su snabdijevanje energijom kratkoročno sigurno.

Reuters prenosi da je rekao da Ukrajina trenutno ima dovoljno plina i struje da zadovolji svoje potrebe, ali je upozorio da je manje siguran da će to moći učiniti u kasnu jesen.

"Danas, ako govorimo o količinama gasa, imamo dovoljno. Mi trošimo manje gasa nego što se proizvodi, a gas se i danas pumpa u podzemna skladišta”, rekao je Andrij Herus na nacionalnoj televiziji. "Isto važi i za struju."

Dodao je: "U zemlji ima dovoljno resursa gasa i električne energije".

10:43

Najveći svjetski proizvođač komercijalnih dronova DJI obustavio je sve poslovne aktivnosti u Rusiji i Ukrajini.

Od početka rata, Ukrajina je pozvala kompaniju da preduzme korake kako bi zaustavila upotrebu svojih dronova od strane Rusije.

Kineska firma je saopštila da ta odluka nije izjava o bilo kojoj zemlji i da njeni dronovi nisu za vojnu upotrebu.

Ali Taras Troiak, predsjednik ukrajinske federacije vlasnika bespilotnih letjelica, rekao je za BBC da sumnja da će to zaustaviti rusku vojsku da koristi dronove DJI.

Rekao je da bi zalihe dronova u prodavnicama mogle ponestati za nekoliko mjeseci, ali bi, po njegovom mišljenju, lako mogle biti prokrijumčarene u Rusiju iz Kine.

10:25

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su ruski projektili tokom noći pogodili četiri ukrajinska vojna cilja, uništivši dva skladišta raketa i municije u blizini naselja Barvinkove i Ivanivka na istoku zemlje.

Reuters prenosi da je ministarstvo odbrane reklo da su ruske snage također oborile ukrajinski avion Su-24 u blizini Luganska. Ruske tvrdnje nisu nezavisno provjerene.

10:15

Grčka je obećala da će pomoći susjednoj Bugarskoj nakon što je Rusija odlučila prekinuti snabdijevanje gasom, javlja Anadolija.

Premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis razgovarao je telefonom s bugarskim kolegom Kirilom Petkovim u srijedu.

"Tokom razgovora, premijer je izjavio da će Grčka pomoći Bugarskoj u suočavanju s novonastalom situacijom uzrokovanom ruskim odlukama u energetskom sektoru", saopšteno je iz Mitsotakisove kancelarije.

10:14

Roberta Metsola, predsjednica Evropskog parlamenta i Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, održali su zajednički brifing za medije u Briselu. 

"Naravno, na Finskoj i Švedskoj je da odluče hoće li se prijaviti za članstvo u NATO-u ili ne. Ali, ako odluče da se prijave, Finska i Švedska će biti dočekane raširenih ruku u NATO. Finska i Švedska su naši najbliži partneri", poručio je generalni sekretar NATO-a.

09:33

Guverner Lavova Maksym Kozytskyi objavio je ažuriranje na Twitteru.

On kaže da je region imao jednu vazdušnu uzbunu uz pretnju raketnim udarom sa jugoistoka sa Crnog mora, što je PVO spriječila.

On je situaciju opisao kao "cijeli dan mirnu i produktivnu", te rekao da je policija obradila 1.568 prijava na sumnjive osobe i predmete.

09:01

Britanski ministar odbrane Ben Wallace sugerisao je da će Velika Britanija isporučivati Ukrajini oružje koje može napasti ruske pomorske snage u Crnom moru.

On je ranije za Sky News rekao:

"Rekli smo da ćemo nabaviti i isporučiti, ako budemo mogli, protivbrodske rakete. Nevjerovatno je važno da žito koje utječe na sve nas, na cijene hrane, izađe iz Ukrajine".

07:54

Kod velikog TV tornja u centru okupiranog ukrajinskog grada Hersona odjeknula je glasna eksplozija.

Snimka čiju je autentičnost potvrdio CNN prikazuje eksploziju u zraku kod TV tornja.

Ruska prorežimska novinska agencija tvrdi da su ukrajinske snage ispalile tri rakete na grad, koji je pod ruskom okupacijom od početka ožuka.

Dva projektila su srušena, tvrdi RIA pozivajući se na sigurnosni izvor.

07:45

Članovi parlamenta Kanade jednoglasno su u srijedu glasali da ruske napade na Ukrajinu okarakterišu kao "genocid".

Glasanje je pokrenuto nakon što je zastupnica NDP-a Heather McPherson predstavila prijedlog kojim traži da Dom prizna da “Ruska Federacija čini djela genocida nad ukrajinskim narodom”.

Poslanici su se složili da postoje “jasni i brojni dokazi o sistemskim i masovnim ratnim zločinima protiv čovječnosti” koje su počinile ruske oružane snage pod vodstvom predsjednika Vladimira Putina i drugih u ruskom parlamentu.

Danas je 63. dan invazije Rusije na Ukrajinu. Iz minute u minutu pratimo razvoj događaja.

Ključni podaci:

Članovi parlamenta Kanade jednoglasno su u srijedu glasali da ruske napade na Ukrajinu okarakterišu kao "genocid".

Glasanje je pokrenuto nakon što je zastupnica NDP-a Heather McPherson predstavila prijedlog kojim traži da Dom prizna da “Ruska Federacija čini djela genocida nad ukrajinskim narodom”.

Kod velikog TV tornja u centru okupiranog ukrajinskog grada Hersona odjeknula je glasna eksplozija.

Snimka čiju je autentičnost potvrdio CNN prikazuje eksploziju u zraku kod TV tornja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije