61. dan invazije: Rusi zauzeli gradsku vijećnicu Hersona

2
Radiosarajevo.ba
61. dan invazije: Rusi zauzeli gradsku vijećnicu Hersona
FOTO: Radiosarajevo.ba / Iz minuta u minutu pratimo događaje vezane za invaziju na Ukrajinu
23.15

Rizik nuklearnog rata je "ozbiljan i stvaran", rekao je ruski šef diplomacije Sergej Lavrov u intervjuu za rusku državnu televiziju, dodavši kako Kremlj želi "smanjiti sve šanse umjetnog podizanja tog rizika".

"To je naša ključna pozicija, na kojoj baziramo sve svoje odluke. Rizici su sad značajni. Ne želimo umjetno podizati te rizike, a mnogi bi to željeli. Opasnost je ozbiljna i stvarna, ne smijemo ju podcijeniti", rekao je Lavrov.

22.35

Jedini veći ukrajinski grad kojeg su zauzele ruske snage od početka invazije je Herson.

Ukrajinski gradonačelnik tog grada, Igor Kolikajev, danas je na Facebooku objavio da su naoružani Rusi preuzeli kontrolu u gradskoj vijećnici. 

Iako je Herson pod ruskom okupacijom od početka marta, gradsko vijeće i dalje je funkcioniralo pod ukrajinskom kontrolom. Međutim, izgleda da je tome došao kraj.

Kolikajev je objavio da su ruski vojnici uzeli ključeve vijećnice te postavili svoje vojnike na ulaz u zgradu umjesto dosadašnjih zaštitara.

22.22

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane opisalo je eksplozije u Transnistriji, odmetnutom proruskom teritoriju Moldavije, kao "planiranu provokaciju ruskih tajnih službi". 

Ukrajinski vojni obavještajci su u saopćenju objavljenom na Telegramu objavili da su se proruski lideri Transnistrije "već prije tri dana pripremali za incident te pobrinuli da budu smješteni u sigurnom i udobnom bunkeru" u ministarstvu državne sigurnosti, koje je danas oštećeno u eksploziji. 

"Ovaj slučaj je očito samo jedna od provokacija koje je organizirao FSB (ruska sigurnosna služba, nasljednik KGB-a) kako bi proširio paniku i anti-ukrajinski sentiment", objavili su ukrajinski obavještajci. 

21.50

Najmanje pet osoba od kojih dvoje djece poginulo je danas u istočnoj regiji Doneck u ruskoj ofenzivi, rekao je guverner Pavlo Kirilenko.

Među žrtvama u Donecku su devetogodišnja djevojčica i četrnaestogodišnji dječak, rekao je Kirilenko na Telegramu, prenosi agencija Reuters.

Osim toga u ruskim napadima na ukrajinske željeznice u regiji Vinicja (središnji dio) ranjeno je još 18, objavilo je lokalno tužiteljstvo, a prenosi agencija France prese.

21.40

Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, rekla je na konferenciji "Raisina Dialogue" održanoj u New Delhiju, glavnom gradu Indije, da agresija Rusije u Ukrajini predstavlja direktnu prijetnju sigurnosti Evrope, javlja AA.

Von der Leyen je izjavila da će ruski neopravdani i nepravedni napadi na Ukrajinu biti strateški neuspjeh.

"Ciljanje i ubijanje nedužnih civila, prekrajanje granica silom, uzimanje volje slobodnog naroda pod svoju kontrolu je protiv osnovnih principa Ujedinjenih nacija. Mi vidimo rusku agresiju kao direktnu prijetnju našoj sigurnosti u Evropi", rekla je Von der Leyen.

21.00

Poljski premijer Mateusz Morawiecki danas je potvrdio da je ta zemlja poslala tenkove Ukrajini, javlja Reuters.

Morawiecki je, naime, odgovarajući na novinarsko pitanje je li Poljska poslala tenkove Ukrajini, kratko odgovorio "da".

Nije htio dati nikakve dodatne detalje o broju i tipu poslanih tenkova.

20.35

U gradu Kremini u regiji Luhansk, na istoku Ukrajine, odjeknula je velika eksplozija, objavio je savjetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Anton Geraščenko.

Radi se o gradu koji su nedavno okupirale ruske snage.

Geraščenko je objavio da se eksplozija dogodila u zgradi lokalnog gradskog vijeća. Ukrajinske snage su se iz Kremine povukle prošle sedmice.

20.15

Danas je zgradu ministarstva sigurnosti u Tiraspolu u Transnistriji, odmetnutom proruskom teritoriju u sklopu Moldavije, potresla serija eksplozija, objavila je ruska prorežimska agencija TASS. 

Zasad nema informacija o žrtvama. Fotografije koje su objavili lokalni mediji prikazuju razbijene prozore i vrata na zgradi.

19.45

Ukrajinska vojska danas je na društvenim mrežama optužila ruske snage da napadaju željezničku infrastrukturu kako bi uništile linije opskrbe oružjem koje u Ukrajinu stiže iz inozemstva.

"Pokušavaju uništiti rute opskrbe za vojnu i tehničku pomoć koja stiže iz partnerskih zemalja. Kako bi to napravili, moraju se fokusirati na željezničke kolodvore", objavila je ukrajinska vojska na Facebooku.

19.25

19.00

Radnici će razmontirati skulpturu iz sovjetske ere u centru Kijeva koja simbolizira prijateljstvo Rusa i Ukrajinaca, najavio je danas gradonačelnik glavnog grada Ukrajine Vitalij Kličko.

"Ove sedmice ćemo razmontirati brončanu skulpturu radnika, podignutu 1982. kako bi se komemorirala 'reunifikacija Ukrajine s Rusijom'", rekao je Kličko.

18.30

Velika Britanija poslat će Ukrajini "manji broj oklopnih vozila na kojima su lanseri" raketa za protuzračnu odbranu kako bi joj pomogla u borbi protiv ruskih snaga, najavio je danas britanski ministar odbrane Ben Wallace.

Wallace je to najavio obraćajući se zastupnicima u britanskom parlamentu. U obraćanju je rekao da su Rusi izgubili oko 15.000 vojnika od početka invazije na Ukrajinu.

17.35

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je ukrajinska vojska odbila napade ruske vojske na istoku zemlje, prenosi Reuters.

Portparol ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik kazao je da su ruske snage pokušale probiti odbranu više gradova - Rubižne, Popasna, Sjeverodoneck, Marinka i Avdivka - te da pokušavaju napredovati iz Izjuma prema Barvinkoveu i Slovjansku.

Ruske snage također nastavljaju napade na ogromnu mariupoljsku čeličanu Azovstal, u kojoj su svoje položaje utvrdili ukrajinski borci, kazao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič.

17.15

Ukrajina ne želi ukloniti iz svog ustava cilj o pridruženju NATO-u, kazao je u ponedjeljak predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk.

"Ustavni amandmani nisu sami sebi svrha i to neće postati", kazao je Stefančuk u intervjuu za Ukrajinsku pravdu objavljenom u ponedjeljak.

Odredbe ustava koje se tiču NATO-a i EU predstavljaju ukrajinski "perspektivni pogled u budućnost", naglasio je.

16.50

Rusko ministarstvo vanjskih poslova protjeralo je 40 njemačkih diplomata samo nekoliko sedmica nakon što je Berlin objavio odluku o protjerivanju istog broja ruskog diplomatskog osoblja.

Ministarstvo je saopćilo da je donijelo odluku da protjera osoblje nakon što je Njemačka proglasila "značajan broj dužnosnika ruske ambasade u Berlinu nepoželjnim".

Ranije ovog mjeseca njemačko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je odluku o protjerivanju 40 ruskih diplomata.

16.30

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila je da pokreće misiju u Ukrajini kako bi ispitala bivšu nuklearnu elektranu u Černobilu, koja je bila poprište žestokih borbi ranije u ratu i izazvala strah od velikog curenja radijacije.

Tim stručnjaka za sigurnost trebao bi stići u utorak u Černobil kako bi isporučio opremu, izvršio procjenu razine radijacije i pomogao u obnavljanju zaštitnih mjera i sistema nadzora.

16.00

Poglavar Rimokatoličke crkve pozvao je čelnika Ruske pravoslavne crkve da ujedine napore za okončanjem rata u Ukrajini. 

"Neka Duh Sveti promijeni naša srca i pretvori nas u mirotvorce, osobito za ratom razorenom Ukrajinu", napisao je papa Franjo ruskom patrijarhu Kirilu povodom pravoslavnog Uskrsa, koji se slavio u nedjelju.

Franjo je napisao o "novoj zori" koju traže Ukrajinci i da će to okončati "mrak rata".

15:29

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u ponedjeljak da je špijunska agencija FSB osujetila, kako je rekao, zapadni plan za ubistvo istaknutog ruskog novinara.

"Jutros je Federalna služba bezbednosti zaustavila aktivnosti terorističke grupe koja je planirala da napadne i ubije jednog poznatog ruskog TV novinara... Imamo neosporne činjenice", rekao je Putin tokom sastanka sa najvišim državnim tužiocima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin  - undefined

Foto: EPA: Ruski predsjednik Vladimir Putin

14:50

Tri ratna broda NATO-a stigla su u jugozapadnu finsku luku Turku radi obuke sa finskom mornaricom, prenosi Reuters.

"Letonski polagač mina LVNS Virsaitis i lovci na mine, estonski ENS Sakala i holandski HNLMS Schiedam, trenirat će sa dva lovca na mine iz obalne flote Finske, navele su finske odbrambene snage u današnjem saopćenju.

Dvodnevna vježba će pripremiti finske brodove za učešće u snagama odgovora NATO-a i fokusirati se na 'protumjere protiv mina i rad u multinacionalnom okviru'", navodi se u saopćenju.

14:11

Ukrajina nije postigla dogovor s Rusijom o stvaranju humanitarnog koridora za civile da napuste opkoljeni grad Mariupolj, izjavila je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereshschuk.

12:25

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da će njihove trupe zaustaviti invaziju kako bi omogućili civilima da napuste čeličanu Azovstal u opkoljenom ukrajinskom gradu Mariupolju.

Ruske trupe će "od 14:00 po moskovskom vremenu (11:00 GMT) 25. aprila 2022. jednostrano prekinuti bilo kakva neprijateljstva, povući jedinice na sigurnu udaljenost i osigurati povlačenje" civila, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

Prošle sedmice, Rusija je rekla da bi civili i ukrajinski borci mogli napustiti tvornicu Azovstal pod uslovom da ukrajinske snage "podignu bijele zastave".

11:55

Ukrajinska vojska objavila je nove procjene ruskih žrtava i gubitaka. Tvrde da su u dosadašnjem dijelu rata ubili 21.900 ruskih vojnika.

11:10

Rusija je upozorila Sjedinjene Države da ne šalju više oružja Ukrajini, rekao je moskovski ambasador u Washingtonu ruskoj državnoj televiziji.

"Naglasili smo neprihvatljivost ove situacije kada Sjedinjene Američke Države ubacuju oružje u Ukrajinu i zatražili smo da se prekine ova praksa", rekao je Anatolij Antonov u intervjuu za TV kanal Rossiya 24, prenosi Reuters.

Antonov je rekao da je Washingtonu poslana zvanična diplomatska nota u kojoj se izražava zabrinutost Rusije nakon posjete američkog državnog sekretara Antonija Blinkena Kijevu.

10:26

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da su njihove oružane snage napale rafineriju nafte u Kremenčugu, koja se nalazi sjeverozapadno od Dnjepra u Ukrajini.

Reuters takođe prenosi da ministarstvo tvrdi da su ruske vazdušne snage pogodile 56 ciljeva vojne infrastrukture tokom noći.

10:17

Ruske jedini u valovima su pristizale u Buču. Svaka iduća grupa bila je okrutnija, kažu stanovnici ovog grada koji se smatra jednim od najvećih poprišta ruskih ratnih zločina u Ukrajini.

Kako piše Wall Street Journal, pozivajući se na ukrajinske vojne izvore, radi se o pješadiji, padobrancima i jedinicama povezanim sa zloglasnom ruskom plaćeničkom grupom Wagner koji su u gradu formirali svoj štab u pripremi za napad na Kijev.

Mikola Zakarčenko radio je kao zaštitar u jednoj zgradi prije nego što su Rusi stigli.

Zatočen je 4. marta s još jednim muškarcem. Tada je vidio prve leševe.

Ruski vojnici natjerali su ga da s rukama podignutim u zrak hoda do dvorišta, gdje je vidio najmanje sedam ustrijeljenih muškaraca koji su ležali u lokvama krvi.

Ruski vojnici rekli su im da kleknu, gledaju leševe i priznaju da su pripadnici "Ukrajinskog otpora".

09:18

Odluka Rusije da napadne čeličanu Azovstal znači da mnoge ruske jedinice ostaju fiksirane u gradu i ne mogu biti preraspoređene, navodi se, između ostalog, u izvještaju britanskog ministarstva odbrane.

 

08:36

Postoje izvještaji u kojima Rusija tvrdi da je oborila dvije ukrajinske bespilotne letjelice koje su letjele iznad ruske regije Kursk.

Izvještaji su iz Reutersa, koji se poziva na rusku državnu novinsku agenciju Tass.

Tvrdnja nije nezavisno verifikovana.

Ruska oblast Kursk nalazi se sjeverno od Harkova u Ukrajini.

08:36

Američki državni sekretar Antony Blinken govorio je na granici Poljske i Ukrajine o svom sastanku u Kijevu s američkim ministrom odbrane Lloydom Austinom i zvaničnicima Ukrajine, uključujući predsjednika Volodymyra Zelenskog i ministra vanjskih poslova Dmytra Kulebu.

Blinken je medijima rekao:

"Imali smo priliku da direktno pokažemo našu snažnu stalnu podršku ukrajinskoj vladi i ukrajinskom narodu. Ovo je, po našoj proceni, bio važan trenutak da budemo tamo. Važan trenutak za Ukrajinu, za rat. Važan trenutak za detaljne razgovore licem u lice o izuzetnoj podršci koju smo pružili – sigurnosnoj, ekonomskoj, humanitarnoj – kao i o ogromnom pritisku koji vršimo na Rusiju, a zatim da razgovaramo u detalje o tome kako to prenosimo naprijed na svim tim frontovima".

07:59

Nakon što je premijer Boris Johnson najavio da će Ujedinjeno Kraljevstvo ove sedmice ponovo otvoriti svoju ambasadu u Kijevu, dopisnica Sky Newsa objavila je i slike kao dokaz:

7:30

U skladištu nafte u ruskom gradu Brjansku kasno je sinoć izbio požar, potvrdili su ruski dužnosnici.

Još uvijek nije jasno što je uzrok požara, a na snimkama koje su se pojavile na društvenim mrežama može se vidjeti ogroman plamen i gusti dim koji izlazi iz skladišta.

7:00

Švicarska je zaustavila je isporuke njemačkog oružja Ukrajini jer bi to podrazumijevalo i slanje streljiva proizvedenog u Švicarskoj za oklopna vozila Marder.

Vijest dolazi u trenutku kada se njemački kancelar Olaf Scholz suočava sa sve većim kritikama zbog neuspjeha njegove vlade da isporuči teško naoružanje Ukrajini, dok drugi zapadni saveznici pojačavaju isporuke ka ovoj zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije