34 uhapšenih tokom protesta u Texasu, guverner poručio: Ovim demonstrantima je mjesto u zatvoru

3
Anadolija
34 uhapšenih tokom protesta u Texasu, guverner poručio: Ovim demonstrantima je mjesto u zatvoru
Foto: X.com / Hapšenja u Texasu

Broj propalestinskih demonstranata koji su uhapšeni tokom demonstracija na Univerzitetu Texas porastao je na 34, saopštile su vlasti u srijedu.

"Od 21 sat, policija je izvršila 34 hapšenja u kampusu UT Austin u vezi s današnjim protestom", objavilo je Odjeljenje za javnu sigurnost Texasa na platformi X.

Među uhapšenima je bio i fotograf medijske kuće "FOX 7 Austin" koji je pratio demonstracije studenata u kampusu UT Austin. Na snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se kako fotografa udaraju policijske snage i odvode ga vezanog lisicama.

Prošle su 32 godine otkako je zapaljena Grbavica. Danas ljepša nego ikad prije

Prošle su 32 godine otkako je zapaljena Grbavica. Danas ljepša nego ikad prije

Studenti su organizovali šetnju tražeći da se univerzitet riješi proizvodnje oružja povezanog s Izraelom. Demonstracije su eskalirale u nasilje nakon što su snage Odjela za javnu sigurnost Texasa intervenisale na skupu.

Demonstracije su dio protesta koji se održavaju širom Sjedinjenih Američkih Država u znak solidarnosti s Palestinom, a kojima se zahtijeva da se obrazovne institucije distanciraju od kompanija koje posluju s Izraelom.

Odjel za javnu sigurnost saopštio je da je na proteste odgovorio na zahtjev univerziteta i guvernera Grega Abbotta. Guverner Texasa je rekao da će se hapšenja nastaviti dok se masa ne raziđe.

"Ovim demonstrantima je mjesto u zatvoru. Antisemitizam se neće tolerisati u Texasu. Tačka. Studenti koji se pridružuju mržnjom punim antisemitskim protestima na bilo kojem javnom koledžu ili univerzitetu u Texasu trebaju biti izbačeni", napisao je Abbott na platformi X.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije