"20 godina nepravde": Od Bidena zatraženo da konačno zatvori Guantanamo

1
Hina
"20 godina nepravde": Od Bidena zatraženo da konačno zatvori Guantanamo
EPA / Ilustracija

Organizacija Amnesty International zatražila je od američkog predsjednika Joea Bidena da zatvori vojni zatvor Guantanamo na Kubi, koji će ovaj mjesec navršiti dvadeset godina.

"Taj zatvorski kompleks izraz je samovolje i nepravde u kojemu se muče zatvorenici", rekao je američki stručnjak Amnestyja Sumit Bhattacharyya za dpa u Washingtonu.

On je zatražio od Bidena da zatvori Guantanamo a da se oni koji su bili uključeni u mučenja ili druge nezakonite aktivnosti privedu pravdi.

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

U zatvoru se sada nalazi 39 zatvorenika. Uspostavljen je za vrijeme bivšeg predsjednika Georgea W. Busha kako bi se u njega zatvorili mogući islamski teroristi, bez suđenja, nakon napada 11. septembra 2001.

Bushev nasljednik, demokrat Barack Obama želio ga je zatvoriti ali nije uspio zbog protivljenja u Kongresu, dok je njegov nasljednik Donald Trump želio da Guantanamo ostane otvoren.

Biden, koji je bio potpredsjednik za vrijeme Obame, pokušava progurati planove o zatvaranju kompleksa.

Kako bi obilježio dvadeset godina od formiranja zatvora, Amnesty International održao je prosvjede u nekoliko zemalja u subotu.

Prvi zatvorenici dovedeni su u Guantanamo - koji se nalazi u američkoj vojnoj bazi na Kubi - 11. januara 2002.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije