116. dan invazije: U Kijevu su se i danas čule eksplozije

1
Radiosarajevo.ba
116. dan invazije: U Kijevu su se i danas čule eksplozije
Foto: Radiosarajevo.ba / Iz minute u minut pratimo događaje vezane za invaziju na Ukrajinu

Danas je 116. dan ruske invazije na Ukrajinu. Pratimo dešavanja, nove informacije objavljujemo iz minute u minutu.

22.45

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio je danas da očekuje da će Rusija intenzivirati napade na Ukrajinu.

"Očito je da ove sedmice od Rusije treba očekivati intenziviranje njezinih neprijateljskih aktivnosti, kao primjer”, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanjute je dodao:

"I ne samo protiv Ukrajine, već i protiv drugih europskih zemalja. Mi se pripremamo. Spremni smo."

22.30

Rusija se sprema za ofanzivu na grad Slavjansk u Donjecku, javlja Kyiv Independent.

Osim toga, javlja glavni štab ukrajinskih oružanih snaga, ukrajinske trupe odbijaju rusku ofanzivu u blizini Berestova, grada otprilike 70 kilometara od Slavjanska.

21.30

Čečenski borci, zajedno sa separatističkom milicijom, završavaju "zadnju fazu čišćenja sela Metelkina od neprijatelja", objavio je čečenski vođa Ramzan Kadirov.

Kaže da se većina ukrajinske vojske dobrovoljno predala.

Kaže da je ovo naselje, koje se nalazi u neposrednoj blizini Severodonjecka, od velike strateške važnosti za ukrajinsku vojsku jer joj je omogućavalo da se probije u Severodonjeck i spriječi ruske snage u zauzimanju tvornice Azot.

"Selo je očišćeno od nacionalista, mina i 'tajni'", piše Kadirov.

20.30

Britanski ministri dopustit će ukrajinskim maloljetnicima bez pratnje ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo, piše The Times.

Nova promjena pravila omogućit će stotinama djece i tinejdžera izbjeglica da uđu u Veliku Britaniju.

Dosadašnja pravila zabranjuju ulazak osobama mlađim od 18 godina bez roditelja ili staratelja.

19.30

Ukrajinska vojska granatirala je Makijivku, grad u regiji Donjeck koji kontroliraju separatisti, objavila je tzv. Donjecka Narodna Republika. 

"Ukrajinska vojska granatirala je Kirovski okrug u Makijivki. Petnaest raketa Grad BM-27 ispaljeno je u 16:42, a četiri rakete kalibra 155 milimetara ispaljene su u 16:57", objavljeno je na separatističkom Telegram kanalu.

Makijivka je industrijski grad koji se nalazi 12 kilometara od Donjecka, glavnog grada istoimene regije. Od 2014. pod kontrolom je proruskih snaga, a prošle godine je u njemu živjelo oko 340 hiljada stanovnika.

19.00

Talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio optužio je danas svoju populističku stranku Pokret pet zvijezda da potkopava napore vlade da podrži Ukrajinu te da time oslabljuje položaj Rima unutar Europske unije.

Njegov bi istup mogao signalizirati skori raskol unutar stranke koju je nekoć vodio.

Dužnosnici Pokreta pet zvijezda trebali bi se sastati kasnije u nedjelju kako bi razmotrili Di Maijevu poziciju nakon kritika koje je uputio stranci.

18.30

Muzika umjetnika s ruskim državljanstvom bit će zabranjena u javnosti u Ukrajini nakon što je mjera prošla s dvotrećinskom većinom u nedjelju u gornjem domu parlamenta, objavio je na Telegramu zastupnik Jaroslav Železnjak.

Pojašnjenje uz nacrt zakona kaže da "muzički proizvod države agresora može izazvati separatističke osjećaje u populaciji".

Ruska muzika mogla bi doprinijeti tome da se usvajanje ruskog identiteta čini atraktivnijim te oslabiti ukrajinsku državu, kaže se u tekstu. Iznimke će biti samo umjetnici koji su javno osudili rusku invaziju na Ukrajinu, a tajna služba SBU izradit će posebnu listu izuzetaka.

Paralelno, uvoz i distribucija knjiga i drugih medija iz Rusije, Bjelorusije i područja koja je okupirala Rusija su zabranjeni. Uvoz knjiga iz Rusije zabranjen je još od 2016.

17.45

Skladišta nafte i plina širom Ukrajine na meti su ruskih snaga, rekla je ukrajinska zastupnica Lesia Vasilenko.

Kaže da posljednjih nekoliko dana Rusija pojačano napada regije Dnjepar i Harkiv.

Također je upozorila na "otrovne požare" koji su izbili kao posljedica napada.

 

 

17.10

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da su ruske snage zauzele naselje Metjolkine u istočnom predgrađu Severodonjecka. 

Konašenkov je dodao da su ruske snage dalekometnim krstarećim projektilima pogodile zapovjedni centar ukrajinske vojske u regiji Dnjipro, pri čemu su ubile više ukrajinskih generala i časnika.

"Kao rezultat udara ubijeno je više od 50 generala i časnika Oružanih snaga Ukrajine, uključujući Glavni štab, zapovjedništvo Kahovke grupe trupa, zračne jurišne trupe i formacije koje su djelovale u smjeru Mikolajiva i Zaporižje", rekao je.

16.30

U Kijevu su se danas čule eksplozije, rekao je guverner regije Oleksij Kuleba.

Eksplozije su se čule u okrugu Višhorod, napisao je na Telegramu.

Navodi da nije bilo žrtava ili požara, ali je zamolio stanovnike Kijeva da ostanu u skloništima.

Nakon što nisu uspjele zauzeti glavni grad na početku rata, ruske snage usredotočile su napore na pokušaj preuzimanja potpune kontrole nad Donbasom, čije su dijelove već držali separatisti koje podržava Rusija. Međutim, regija se i dalje suočava sa zračnim napadima.

16.20

Svjetski program za hranu UN-a (WFP) upozorio je danas da su obroci za izbjeglice u istočnoj i zapadnoj Africi morali biti reducirani zbog porasta potražnje i nedovoljnog financiranja.

Tri četvrtine izbjeglica u istočnoj Africi koje podupire program Ujedinjenih naroda dobile su obroke koji su i do 50 posto manji, objavio je WFP, a najteže su pogođene izbjeglice u Etiopiji, Keniji, Južnom Sudanu i Ugandi.

"Prisiljeni smo donijeti srceparajuću odluku da smanjimo obroke za izbjeglice koje se oslanjaju na nas za svoj opstanak", rekao je izvršni direktor WFP-a David Beasley.

16.00

Rusija je obećala da će nastaviti isporuke plina u Mađarsku i da će Gazprom ispuniti ugovorne obaveze prema toj zemlji, rekao je danas mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u intervjuu za javni radio.

Ruski Gazprom smanjio je sredinom sedmice isporuku plina u Europu plinovodom Sjeverni tok 1 za 60 posto, što je pogodilo brojne europske zemlje, među kojima Njemačku, Francusku i Italiju.

15.30

Rusija tvrdi da se njihova vojna ofanziva usmjerena na ukrajinski grad Severodonjeck na istoku Ukrajine "razvija uspješno".

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da su ruske snage zauzele naselje Metolkine u istočnom predgrađu Severodonjecka.

"Ofenziva u smjeru Severodonjecka se razvija uspješno", rekao je.

15.00

Njemački ministar privrede Robert Habeck planira uvesti dodatne mjere kako bi smanjio potrošnju plina i pronašao alternativu za smanjene isporuke plina iz Rusije, prema planovima koje prenosi agencija dpa.

Korištenje plina za proizvodnju električne energije i rad industrije bit će smanjeno, a punjenje skladišta bit će prioritet uoči zime. Vlada kroz fondove daje milijarde kako bi financirala mjere, doznaje dpa iz vladinih krugova.

Dodatno, Habeck, član Zelenih u njemačkoj koalicijskoj vladi lijevog centra, rekao je da će se koristiti više termoelektrana na ugljen kako bi se nadoknadile nestašice.

14:30

Ukrajinske vlasti danas su objavile da je protuzračna jutros kod Kijeva oborila ruski "zračni objekt", javlja BBC.

U okrugu Višihorog, sjeverno od centra grada, čule su se eksplozije. Ukrajinci nisu objavili o kakvom se objektu radilo, ali BBC podsjeća da su u posljednjim sedmicama Rusi krstarećim projektilima gađali mete na zapadu i u središnjoj Ukrajini.

Kijevska vojna administracija na društvenim mrežama je objavila kako od posljedica rušenja objekta nije izbio požar, a nema ni žrtava.

13:55

Rusija tvrdi da se njihova vojna ofanziva usmjerena na ukrajinski grad Severodonjeck na istoku Ukrajine "razvija uspješno".

Glasngovornik ruskog Ministarstva obrane Igor Konašenkov rekao je da su ruske snage zauzele naselje Metolkine u istočnom pregrađu Severodonjecka.

"Ofenziva u smjeru Severodonjecka se razvija uspješno", rekao je.

Konašenkov je dodao da su ruske snage dalekometnim krstarećim projektilima pogodile zapovjedni centar ukrajinske vojske u regiji Dnjipro, pri čemu su ubili više ukrajinskih generala i časnika.

Ove informacije nisu neovisno potvrđene.

12:50

11:10

Ruske snage nastavile su teškom artiljerijom i raketama napadati područje oko Severodonjecka na istoku Ukrajine, objavila je jutros ukrajinska vojska.

Glavni štab ukrajinske vojske priznao je da su njihove snage pretrpjele porat u naselju Metolkine, koje se nalazi jugoistočno od Severodonjecka, ključnog grada regije Luhansk kojeg Rusi pokušavaju osvojiti već sedmicama.

"Neprijatelj je ostvario djelimični uspjeh zahvaljujući teškoj artiljerijskoj vatri i pješadijskom napadu", objavila je sinoć ukrajinska vojska.

Serhij Hajdaj, ukrajinski guverner regije Luhansk, je na svom Telegram kanalu izvijestio o "teškim borbama" u Metolkini.

Ruska prorežimska novinska agencija Tass je, citirajući proruske separatiste, objavila da su se "mnogi ukrajinski borci predali u Metolkini".

10:55

Ukrajinska parlamentarna zastupnica rekla je da Ukrajina gubi teritorij i ne uspijeva ga osloboditi otkako je Rusija počela koncentrirati svoje napade na istoku zemlje u regiji Donbas.

Ivana Klimpuš-Cincadze je u razgovoru za Sky News rekla kako se nada da će se situacija na istok Ukrajine uskoro promijeniti: "Nažalost, u ovom trenutku Rusija je sve svoje vojne kapacitete nagomilala na istoku naše zemlje".

10:00

Sjedinjene Američke Države dostavile su 1.400 ručnih protuzračnih raketa tipa Stinger i 6500 ručnih protuoklopnih raketa tipa Javelin, objavila je predsjednica ukrajinske stranke Golos Kira Rudik.

Amerika je, podsjetimo, nedavno najavila da će Ukrajini isporučiti novi paket vojne pomoći vrijedan milijardu dolara.

09:20

08:21

Kijev namjerava nastaviti mirovne pregovore s Rusijom do kraja augusta nakon što provede operacije protunapada, rekli su danas ukrajinski dužnosnici, dok se na istoku zemlje nastavljaju teške borbe.

Ukrajina će tada biti u boljoj poziciji za pregovore, rekao je glavni kijevski pregovarač David Arahamija u intervjuu s medijskom kućom Voice of America, no nije naveo pojedinosti strategije.

07:56

07:05

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u intervjuu za njemački Bild rekao da bi rat u Ukrajini mogao trajati godinama, prenosi AFP.

"Naša podrška Ukrajini ne smije oslabjeti, unatoč visokim troškovima", rekao je Stoltenberg.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije