101. dan invazije: Ukrajinski pregovarač: Rat bi mogao trajati još šest mjeseci

2
Radiosarajevo.ba
101. dan invazije: Ukrajinski pregovarač: Rat bi mogao trajati još šest mjeseci
Foto: Radiosarajevo.ba / Iz minute u minut pratimo događaje vezane za invaziju na Ukrajinu

Danas je 101 dan ruske invazije na Ukrajinu. Pratimo dešavanja, nove informacije objavljujemo iz minute u minutu.

Ovu su neke od informacija iz protekla 24 sata:

  • EU diplomate dale konačno odobrenje za šesti krug sankcija
  • Ruske snage bore se da uspostave "trajnu kontrolu" na privremeno okupiranim područjima
  • Šef NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da se ukrajinski saveznici moraju pripremiti za "težak rat iscrpljivanja".
  • Ukrajina ne planira koristiti višestruke raketne sisteme koje je dobila od SAD kako bi napadala ciljeve u Rusiji, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak.
  • Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov doputovat će u dvodnevni posjet Srbiji 6. i 7. juna, javili su ruski i srbijanski mediji pozivajući se na glasnogovornicu ministarstva vanjskih poslova Rusije Mariju Zaharovu.
  • Volodomir Zelenski, predsjednik Ukrajine, objavio je video povodom sto dana rata.
  • Najveća europska nuklearna elektrana, koja se nalazi u okupiranoj jugoistočnoj ukrajinskoj regiji Zaporižji, suočava se s kritičnim nedostatkom rezervnih dijelova, prema ukrajinskoj vojno-obavještajnoj agenciji.
  • Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova smatra da ne treba razgovarati o tome hoće li izbiti Treći svjetski rat, nego o tome kako ga spriječiti.

[related]https://radiosarajevo.ba/sport/kosarka/dzanan-musa-i-real-madrid-osigurali-plasman-u-polufinale-eurolige/543848?type=trending[/related]

22.55

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov uoči posjete Beogradu i susreta sa proruskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom dao je intervju za RTRS, televiziju pod kontrolom režima SNSD-a u Banjoj Luci, inače bliskog zvaničnoj Moskvi.

Pored obilja ruske propagande u kojoj se Ukrajina i Zapad najteže optužuju, jedan blok intervjua je posvećen Bosni i Hercegovini.

Lavrov je tako ocijenio da „Zapad pokušava nelegalno da podstiče djelovanje Sarajeva“ da donosi vanjsko-političke odluke bez bilo kakvog uzimanja u obzir mišljenja bh. entiteta Republike Srpske, ocijenivši „da je to najgrublje kršenje Daytonskog sporazuma“.

22.30

SAD je izrazio potporu međunarodnim istragama ratnih zločina počinjenih u Ukrajini, objavila je američka ambasada u Kijevu.

 

 

21.45

Zapadne sankcije neće imati utjecaja na ruski izvoz nafte, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je također predvidio značajno povećanje dobiti od isporuka energije ove godine, objavila je ruska novinska agencija Tass.

"S obzirom na razinu cijena koja je uspostavljena kao rezultat politike Zapada, nismo pretrpjeli proračunske gubitke. Naprotiv, ove godine ćemo značajno povećati dobit od izvoza naših energenata", rekao je Lavrov.

21.30

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini.

 

 

20.40

Papa Franjo rekao je da će se uskoro sastati s ukrajinskim dužnosnicima kako bi razmotrio mogućnost posjete toj zemlji.

Papa je otkrio svoje planove u razgovoru s djecom u jednom od vatikanskih dvorišta.

Ukrajinski dječak ga je upitao: "Možete li doći u Ukrajinu spasiti svu djecu koja tamo pate?". 

Osamdesetpetogodišnji Papa, koji koristi invalidska kolica zbog bolova u koljenu, odgovorio je da često misli na djecu u Ukrajini i želi posjetiti zemlju, ali mora izabrati pravi trenutak.
20.25

Jedinice ukrajinskih oružanih snaga pretrpjele su kritične gubitke - do 90 posto u nekim jedinicama - tokom bitke za ključni istočni grad Severodonjeck, saopćilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U objavi na Telegramu stoji da se ukrajinske jedinice sada povlače u smjeru Liščanska, grada s druge strane rijeke Siverski Donets. 

Ranije je ukrajinski regionalni guverner rekao da su ukrajinske snage djelomično potisnule ruske trupe koje su u jednom trenutku zauzele oko 70 posto grada.

20.10

Ruski predsjednik Vladimir Putin, komentirajući odluku SAD-a da pošalje novo oružje Ukrajini, rekao je da se Rusija lako nosi s tim i da već uništava desetke oružja koje je isporučila Amerika, objavila je državna novinska agencija RIA.

Putin je to rekao u intervjuu nacionalnoj televiziji koji bi trebao biti emitiran u nedjelju.

19.40

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski komentirao je granatiranje crkve u Donjecku. 

"Okupatori znaju što granatiraju. Znaju da nema vojnih ciljeva na teritoriju manastira, da se oko 300 ljudi tamo sklonilo od napada, među njima i 60 djece. Ali, Rusi svejedno granatiraju manastir, kao i ostatak Donbasa", objavio je.

19.15

Ukrajina je objavila kako su poginula četiri strana državljana, volonteri u tamošnjoj stranoj legiji, koji su se borili protiv Rusa. 

Radi se o državljanima Njemačke, Australije, Nizozemske i Francuske.  

18.55

U ruskom granatiranju pogođena je crkva u Donjecku koja se potom zapalila.

Društvenim mrežama kruže snimke i fotografije.

Manastir Uznesenja Presvete Bogorodice izgrađen je 1526. godine.

 

 

18.00

Ukrajina je odbacila poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da "ne ponižava" Rusiju u ime diplomacije te kazala da nema smisla pregovarati dok se ruske vojne snage ne povuku.

Macron, koji održava dijalog s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom od ruske invazije 24. februara, u petak je ponudio posredovanje u ratu, upozorivši da ne treba ponižavati Moskvu kako bi vrata diplomatskog rješenja sukoba ostala otvorena.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na Twitteru je odlučno odbacio Macronovu logiku, kazavši da takvi pozivi "mogu poniziti samo Francusku i bilo koju drugu zemlju koja uputi takav poziv".

"Rusija ponižava samu sebe, a bolje bi bilo da se svi usredotočimo na to kako Rusiju postaviti na njezino mjesto. To će nam donijeti mir i spasiti živote", rekao je.

17.15

Mediteranske zemlje na glavnim migrantskim rutama prema Europi ove godine očekuju više od 150.000 dolazaka jer postoji prijetnja od novog migrantskog vala iz Afrike i Bliskog istoka zbog nestašice hrane uzrokovane sukobom u Ukrajini.

"Očekuje se da će ove godine zemlje članice na prvoj liniji, o čemu smo međusobno razgovarali, primiti više od 150.000 migranata", rekao je u subotu kiparski ministar unutrašnjih poslova Nicos Nouris nakon sastanka s kolegama iz takozvane skupine MED5 u Veneciji, prenosi Hina.

16.35

Mađarski premijer Viktor Orban već godinama redovito koristi pravo veta kako bi ostvarivao svoju političku agendu. To pravo njegova zemlja, kao i sve druge zemlje članice Europske unije može koristiti prilikom donošenja brojnih odluka unutar EU.

On je tako blokirao odluke EU po pitanju migracijske politike. Prilikom usvajanja budžeta Unije koncem 2020., on je prijetio u više navrata vetom i uspio je višestruko spriječiti usvajanje zajedničkog, kritičkog stava EU po pitanju povrede ljudskih prava od strane Izraela i Kine. Od početka ruske agresije na Ukrajinu, Orban se usprotivio usvajanju određenih sankcija protiv Rusije, piše DW.

16.00

Sergej Mikejev, koji se naziva ruskim politologom i koji je donedavno na ruskim državnim televizijama huškao i prijetio nuklearnim bombama, sada je okrenuo ploču i javno se zapitao "je li normalno stalno govoriti o nuklearnom ratu".

Reagirajući na monolog voditelja Vladimira Solovjova, u kojem je opet prijetio Zapadu, spominjao demilitarizaciju i rat s NATO-om, Mikejev je žestoko odgovorio:

"Imamo lavinu informacija, čak i u našim mainstream medijima, o tome kako je sve strašno. 500 puta dnevno govore o tome koliko se oružja šalje Ukrajini i da su zastrašujuća".

 

 

15.10

Skoro svakog dana ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski traži moćnije oružje.

Sada su neke zemlje najavile da će isporučiti dodatne sisteme naoružanja, uključujući SAD i Njemačku.

14:30

Rusi su granatama pogodili crkvu u Donjecku. Crkva koja je izgrađena 1526. godine se zapalila, a društvenim mrežama kruže snimke požara.

14:00

Japanski premijer Fumio Kishida sklon je sudjelovanju na summitu čelnika NATO-a potkraj juna kako bi potaknuo koordinaciju sa Zapadom u pogledu ruske invazije na Ukrajinu, objavila je novinska agencija Kyodo News citirajući neimenovane vladine izvore.

13:40

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je američke gradonačelnike da prekinu veze s ruskim gradovima i da pomognu u obnovi Ukrajine nakon rata.

13:15

13:00

Guverner regije Luhansk Serhij Hajdaj izjavio je da ruske snage dižu u zrak mostove preko rijeke Severski Donjec kako bi spriječile Ukrajinu da dovede vojna pojačanja i isporuči pomoć civilima u Sjeverdonecku.

Hajdaj je rekao da je ukrajinska vojska nastavila držati svoje položaje unutar ključnog istočnog grada i potiskivala ruske snage na nekoliko lokacija, prenosi Reuters.

11:45

Ukrajinski pregovarač David Arakhamia rekao je da Kijev želi ojačati svoje pozicije na terenu uz pomoć novih isporuka oružja sa Zapada prije nego što nastavi mirovne pregovore s Rusijom.

Govoreći na nacionalnoj televiziji sinoć, Arakhamia je rekao:

"Naše oružane snage su spremne za korištenje novog oružja i tada mislim da možemo pokrenuti novi krug pregovora s ojačane pozicije".

11:30

Ruske snage kombinirale su zračne napade i masovnu artiljerijsku paljbu kako bi ostvarili vatrenu premoć u Donbasu objavilo je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva u svom najnovijem obavještajnom izvještaju.

Ova kombinirana upotreba zračnih i topničkih napada bila je ključni faktor u nedavnim taktičkim uspjesima Rusije u regiji, navodi se u izvještaju.

11:00

Ruski projektil pogodio je jutros poljoprivrednu zgradu u južnoj ukrajinskoj regiji Odesa, ranivši dvije osobe, naveo je glasnogovornik regionalne vojne uprave Odessa Serhij Bratčuk.

"Jutro u Odesi započelo je raketnim udarom. Zrakoplov strateškog zrakoplovstva Ruske Federacije izvršio je napad krstarećim raketama na jedan od okruga Odeske regije. Projektil tipa Ha-59 pogodio je poljoprivredno poduzeće. Prema prvim informacijama, dvije osobe su ozlijeđene", naveo je.

10:00

Savjetnik ukrajinskog predsjednika i glavni ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak rekao je da bi rat s Rusijom mogao trajati i do pola godine.

"Ovo bi se moglo odužiti još dva do šest mjeseci", rekao je predsjednikov savjetnik Podoljak u intervjuu za oporbeni ruski portal Medusa kasno u petak. Rekao je da je ključni faktor u trajanju rata količina zaliha oružja, a drugi je čimbenik raspoloženje u Europi, Ukrajini i Rusiji koje bi se moglo promijeniti tokom vremena.

Mirovnih pregovora bi moglo biti samo kad bi se situacija na terenu promijenila i kad Rusija više ne bude smatrala da može diktirati uvjete.

09:30

 

09:00

Ukrajinski obavještajci u komunikaciji sa zarobljenim borcima Azovstala

Ukrajinske obavještajne službe su u komunikaciji sa zarobljenim borcima čeličane Azovstal, a Kijev čini sve što može da osigura njihovo oslobađanje, rekao je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Denys Monastyrskiy kasno u petak, prema izvještaju Reutersa.

08:30

Protiv ukrajinskih državljana pokrenuto je više od 1400 slučajeva izdaje i saradnje s ruskom vojskom.

Za ukrajinske vlasti važno je pokazati da će kazna za one koji su pomogli ruskoj invaziji biti brza i stroga. Ali u isto vrijeme, proces dolazi s mnogo škakljivih pitanja, pišu dopisnici The Guardiana.

Među tim pitanjima je i ono može li se vjerovati ukrajinskim tužiteljima i sucima, koji su se godinama borili protiv optužbi za korupciju i nepotizam, da neće zloupotrijebiti proces.

07:45

Moskva će pomoći obnoviti i ponovno izgraditi Luhanska i Donjecka, najavio je u gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin nakon posjeta Luhansku.

“U ime predsjednika Rusije Moskva će pružiti humanitarnu pomoć i pomoć u obnovi socijalne i inženjerske infrastrukture dvaju gradova – Luhanska i Donjecka", napisao je Sobjanin na svom službenom Telegram kanalu.

07:30

Ukrajinska vojska saopćila je da je Rusija pojačala svoje trupe i da je upotrijebila topništvo za provođenje jurišnih operacija u Sjeverodonecku, prenosi Reuters.

No, ruske snage su se povukle nakon neuspjelih pokušaja napredovanja u obližnjem gradu Bakhmutu i prekinule pristup Sjeverodonecku, priopćila je ukrajinska vojska.

07:15

14 miliona Ukrajinaca prisiljeno je napustiti svoje domove od februara, a većina su žena i djece, rekao je u petak krizni koordinator Ujedinjenih naroda za Ukrajinu Amin Awad.

U izjavi objavljenoj na 100. dan ruske invazije na Ukrajinu, Awad je govorio o raseljenim Ukrajincima, ustvrdivši da razmjer i brzina njihova raseljavanja nije zabilježena nikad prije u povijesti.

06:50

Ukrajinske snage vratile su oko 20 posto teritorija koji su izgubile u Severodonjecku od ruske invazije, prema ukrajinskim dužnosnicima.

"Dok je prije situacija bila teška, postotak koji je držala Rusija bio je negdje oko 70 posto, sada smo ih već potisnuli za otprilike 20 posto", rekao je na nacionalnoj televiziji Serhij Hajdaj, guverner istočne regije Luhansk.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije