Sud BiH: Lažni iskazi svjedoka i slučaju Bastah i ostali

Radiosarajevo.ba
Sud BiH: Lažni iskazi svjedoka i slučaju Bastah i ostali
Predrag Bastah, optužen za ratni zločin na području Vlasenice, kazao je danas u svojoj završnoj riječi da nije kriv za djela za koja ga optužnica tereti, prenosi BIRN-Justice report.

„Meni su sve naređivali da radim i ja jednostavno nisam mogao da odbijem. Mene su sada žrtvovali“, kazao je Bastah.

Uz Bastaha, nekadašnjeg rezervnog policajca pri Stanici javne bezbjednosti Vlasenica, džavno tužilaštvo tereti Gorana Viškovića, bivšeg pripadnika Vojske Srpske Republike BiH, za hapšenja, privođenja, premlaćivanja i ubistva civila Bošnjaka na području Vlasenice od aprila do septembra 1992.

Uz prvooptuženog Bastaha, na ovom ročištu završnu riječ iznio je i Milorad Potparić, dodatni branilac Bastaha, koji je zatražio da Sud BiH izrekne oslobađajuću presudu.

„Naš zadatak nije bio nimalo lak, jer valja braniti Bastaha, kojem je stavljeno na teret niz zločina lažnim iskazima svjedoka i konstrukcijama koje su zasnovane na tim lažnim iskazima. Sva u cilju organa gonjenja da od Bastaha naprave ratnog zločinca“, kazao je Potparić.

On je dodao da je optužnica Tužilaštva BiH „neodrživa“ te kazao da „nema uporišta u stvarnosti“.

Tužilaštvo zatražilo dugotrajnu kaznu zatvora

„Odluke o pritvaranju donosi naredbodavac. Međutim, u radnjama Bastaha nema radnji teškog lišavanja slobode, jer on samo privodi i izvršava naređenje“, kazao je Potparić.

Bastahov branilac je ocijenio nelogičnom činjenicu da za niz zločina u Vlasenici odgovara rezervni policajac te dodao da bi „svako s imalo razuma trebao o tome ispitati predsjednika kriznog štaba i načelnika i komandira policije“.

„Naš branjenik, imali ste priliku vidjeti tokom suđenja, psihofizički je labilna osoba, koja je poslušna prema autoritetima. Kada bi mu bilo naređeno, on bi i oca priveo“, rekao je Potparić.

Sudsko vijeće je Bastaha tokom suđenja više puta upozorilo kako ne smije svjedoke optuživati da lažu.

„S obzirom na sve okolnosti, tražim od Suda, čak i ako se odlučite da ga oglasite krivim, da se Bastahu izrekne blaža kazna, te da se on oslobodi troškova postupka. On ima samo kuću, te bi u slučaju da bude primoran plaćati troškove postupka morao prodati kuću i ugroziti egzistenciju svoje porodice“, zaključio je Potparić.

Državno tužilaštvo je u sklopu svojih završnih riječi od Suda BiH zatražilo da osudi Bastaha i Viškovića na dugotrajnu kaznu zatvora, dok je odbrana prvooptuženog na prošlom ročištu zatražila oslobađajuću presudu.

Naredno ročište je 25. januara kada će odbrana Gorana Viškovića iznijeti svoju završnu riječ.
bim.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije