Srbija: Uskoro optužnica protiv Svetlane Veličković za nezakonitu prodaju fudbalera

Radiosarajevo.ba
Srbija: Uskoro optužnica protiv Svetlane Veličković za nezakonitu prodaju fudbalera
U beogradskome Okružnom tužilaštvu smatraju da imaju dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv Svetlane Cece Ražnatović (37) zbog nezakonite prodaje nogometaša Obilića i još samo čekaju da iz grčkog kluba Aris stigne dokumentacija o kupovini Miroslava Savića, čime će biti okončana istraga, saznaje Blic.

„Istraga će biti okončana kada stigne dokumentacija iz Grčke za prodaju Savića, ali već sada ima dovoljno dokaza za podizanje optužnice. Kada i ta dokumentacija stigne, ona će najprije biti prevedena, pa će sud okončati dopunu istrage i predmet predati tužilaštvu koje će onda podići optužnicu“, kazao je izvor Blica blizak istrazi.

Tužiteljstvo tereti folk pjevačicu da je kao vlasnica nogometnog kluba sa Vračara od prodaje 15 nogometaša stranim klubovima nezakonito prisvojila 22.529.000 njemačkih maraka i 480.000 američkih dolara.

Sestra vodi poslovne knjige

Njena sestra Lidija Veličković osumnjičena je da je u poslovnim knjigama prikazivala da su nogometaši davani stranim klubovima bez obeštećenja, iako su oni prodavani.

Dio novca od prodaje, udovica Željka Ražnatovića Arkana je, kako se sumnja, prikazivala i kao osobna ulaganja u klub, a dio je trošila za vlastite potrebe.

Okružno tužilaštvo tražilo je dopunu istrage protiv Ražnatović, koja je počela marta 2003. Istraga je bila okončana prošle godine, ali je nakon šest mjeseci tužiteljstvo odlučilo da po treći put ponovno predložilo sudu da dopuni istragu protiv Ražnatović. Tada je traženo da se pribavi dokumentacija o prodaji pojedinih nogometaša.

Podaci o prodaji nogometaša Vladica Ćurčića i Seada Selakovića ruskoj Alaniji i Dragana Šarca NK Austrija stigli su prošle sedmice, a početkom mjeseca sudu je dostavljena dokumentacija o prodaji igrača klubovima u Turskoj, Francuskoj i Bugarskoj.

Iz dokumentacije koja je početkom prošlog mjeseca stigla u beogradski sud najviše podataka ima za prodaju nogometaša Ivana Vukomanovića francuskom Bordeauxu i Nebojše Jelenkovića bugarskom Litexu.

Vukomanović je, prema službenim podacima, ustupljen francuskom klubu bez obeštećenja jula 1998. a sumnja se da je prodan za više miliona maraka. I Jelenković je službeno ustupljen bugarskom klubu Litex bez obeštećenja, a sumnja se da je ustvari prodan.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije