Solana: EU spremna pojačati sankcije Mijanmaru

Radiosarajevo.ba
Solana: EU spremna pojačati sankcije Mijanmaru

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izjavio je u ponedjeljak da EU treba razmisliti o pooštroavanju sankcija Mijanmaru zbog odnosa prema opozicijskoj čelnici Aung San Suu Kyi, kojoj prijeti nova zatvorska kazna od pet godina.

"Prilika je da pojačamo sankcije (Mijanmaru)", rekao je Solana uoči sastanka šefova diplomatija zemalja EU-a.

Češki ministar vanjskih poslova Jan Kohout naglasio je da su članice Unije spremne razgovarati o novim kaznama, iako su vojnom režimu u Mijanmaru sankcije obnovljene prošlog mjeseca.

"Spremni smo razgovarati o pojačavanju sankcija. Vidjet ćemo na kome nivou će biti ta diskusija..., ali smo voljni učiniti novi korak", rekao je on.

Vojni režim u Mijanmaru, podsjećaju zapadne novinske agencije, prenosi Tanjug, odbacio je prigovore iz svijeta na tretman Suu Kyi, dobitnice Nobelove nagrada za mir, koja izlazi pred sud na osnovu optužbi da je prekršila pravila ponašanja tokom kućnog pritvora u kome je bila proteklih šest godina.

Opozicijskoj čelnici je ta kazna trebalo da istekne 27. maja, ali joj sada prijeti nekoliko godina robije.

Fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije