Samostalni sindikat državnih službenika danas o Vladi Federacije

Radiosarajevo.ba
Samostalni sindikat državnih službenika danas o Vladi Federacije
Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji održat će tiskovnu konferenciju na kojoj će upoznati javnost o aktivnostima Sindikata u povodu nezakonitih poteza Federalne Vlade, priopćio je predsjednik Sindikata Salih Kruščica.

Pored svih upozorenja Vladi FBiH o jednostranom i nezakonitom donošenju odluka o cijeni rada zaposlenih u državnoj službi, Vlada je prekršila Zakon o načinu ostvarivanja ušteda u Federaciji BiH i njegov član 2. stav 1, navodi se u priopćenju.

Također, u članu 1. parafiranog Aneksa na kolektivni ugovor za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji kaže se da pored predlagača za utvrđivanje osnovne plaće iz stava 1. ovog člana određene zakonom, kao ravnopravan partner sudjeluje i Sindikat.

Predsjedniku Sindikata državnih službenika i namještenika u Federaciji nije dozvoljeno da nazoči sjednici Federalne Vlade, iako je premijeru Mustafi Mujezinoviću upućeno pismo opomene na posljedice donošenja jednostranih odluka za koje će biti odgovorni premijer i resorni ministri, navodi se u prioopćenju.

rtvfbih.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije