Samit predsjednika zemalje Srednje Evrope

Radiosarajevo.ba
Samit predsjednika zemalje Srednje Evrope
Summit šefova država srednje Europe, 16. po redu, na kojemu će predsjednici 14 zemalja razgovarati na temu "Zajednički rad na prevladavanju 3E izazova - ekonomija, energija i europske integracije" započeo je u petak u zgradi Skupštine Vojvodine.

Na summitu, uz domaćina skupa, srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, sudjeluju predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, Italije Giorgio Napolitano, Austrije Heinz Fisher, Bugarske Georgi Pervanov, Moldavije Vladimir Voronjin, Češke Vaclav Klaus, Makedonije Đorđi Ivanov i Crne Gore Filip Vujanović. Među sudionicima su i predsjednici Poljske Lech Kaczynski, Slovačke Ivan Gašparovič, Slovenije Danilo Tuerk, Ukrajine Viktor Juščenko i predsjedatelj predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović, javila je Hina.

Otvarajući skup predsjednik Srbije Boris Tadić kazao je kako će "samo punom integracijom zapadnog Balkana, sa Srbijom u središtu, Europska unija postati prostor istinske sigurnosti i stabilnosti".

Rješavanje globalne ekonomske krize je, kako je rekao, glavni prioritet zemalja EU zbog čega se, po njegovim riječima, u posljednjih nekoliko mjeseci stječe dojam da EU nije spremna primiti zemlje zapadnog Balkana brzinom kojom bi one to željele.

"Svi mi koji imamo ambiciju postati dijelom Europske unije, ovo trenutačno usporavanje procesa proširenja moramo iskoristiti za uređenje i podizanje spremnosti naših društava", ukazao je Tadić.

Istaknuvši kako balkanska regija može postati energetskim mostom do krajnjih potrošača u ostalim dijelovima Europe, te da se to može postići samo ako zemlje regije vode zajedničku energetsku politiku, srbijanski predsjednik naglasio je da su mir i stabilnost zapadnog Balkana "ultimativno važni" sa stajališta energetske stabilnosti čitave Europe.

Govoreći o rješavanju ekonomskih i energetskih problema i suočavanju s preprekama na putu ka EU, Tadić je kazao da je neophodno da zemlje regije probleme rješavaju zajedno te da pokažu međusobnu solidarnost.

Obraćajući se na otvaranju skupa, češki predsjednik Vaclav Klaus, čija zemlja trenutačno predsjedava Europskom unijom, istaknuo je da Češka daje punu potporu zemljama zapadnog Balkana u njihovim ambicijama ka europskim integracijama.

Osvrnuvši se na granični spor između Hrvatske i Slovenije, Klaus je kazao kako očekuje i da bi volio vidjeti veći progres u razgovorima o pristupanju Hrvatske Uniji, dodavši kako je potpuno siguran da je njezin teritorijalni spor sa Slovenijom bilateralno pitanje između dvije zemlje te da do sporazuma mora doći njihovim međusobnim dogovorom.

"Većina naših zemalja ima svoja slična iskustva s osjetljivim teritorijalnim pitanjima, ali niti jedna zemlja ne treba donositi rješenja pod pritiskom jer su takva rješenja jednako loša kao
unilateralna rješenja. Vjerujem da zemlje zapadnog Balkana ne trebaju takva rješenja, već da same mogu doći do rješenja u međusobnoj komunikaciji", istaknuo je češki predsjednik.

U okviru službenog djela summita predviđeno je obraćanje svakog od predsjednika država sudionica.

fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije