Samit EU - SAD 3. novembra u Washingtonu

Radiosarajevo.ba
 Samit EU - SAD 3. novembra u Washingtonu
Sastanak predstavnika Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, u prisutnosti američkog predsjednika Baracka Obame i čelnika EU-a, bit će održan 3. novembra u Washingtonu, najavilo je u petak švedsko predsjedništvo Unije.

Glavne teme jednodnevnog sastanka bit će globalna ekonomska i finansijska kriza, klimatske promjene, kao i situacija u Afganistanu i Iranu, prenijele su agencije.

Kako je saopćeno, u Washingtonu će se sastati švedski ministar vanjskih poslova Carl Bilat, evropska povjerenica Benita Ferrero-Waldner i visoki evropski predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton.

Samit će biti održan pred decembarske pregovore u Kopenhagenu, na kojima bi trebalo da se razgovara o klimatskim promjenama.

U saopćenju je navedeno da će samit biti prilika da se razviju odnosi EU-a i SAD-a, s usredotočenjem na zajedničkom promicanju mira, razvoja i demokratije u svijetu.

fena/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije