SAD i Kina potiskuju Evropsku uniju u izvozu

Radiosarajevo.ba
SAD i Kina potiskuju Evropsku uniju u izvozu

U Luksemburgu su se sastali ministri finansija 16 članica eurozone. Glavna tema bila je jačanje eura koje pogađa izvoz i ugrožava ekonomski oporavak.

Euro je prošlog četvrtka zabilježio najvišu razinu prema dolaru u posljednjih 14 mjeseci - dolar i 49 centi. I jučer je bio oko te vrijednosti tokom trgovanja na tržištu deviza u Londonu.

Čelnici eurozone poručili su sa sastanka da ih zabrinjava što ih najveći konkurenti - Sjedinjene Države i Kina - sve više istiskuju s izvoznih tržišta. Evropska komisija procjenjuje da će rast vrijednosti eura prema dolaru za 10 posto uzrokovati pad izvoza od dva i pol posto u sljedeće dvije godine.

Čelnik eurozone Jean-Claude Juncker kazao je da će od sada pa do kraja godine zajedno s čelnikom Evropske središnje banke (ECB) Jean-Claudeom Trichetom i evropskim povjerenikom za ekonomiju i monetarna pitanja Joaquinom Almunijom budno pratiti službeni Peking.

U međuvremenu su se i Sjedinjene Države obrušile na Kinu zbog nedostatne fleksibilnosti kursa juana kojemu je vrijednost od februara pala za 6,9 posto u odnosu na dolar.

hrt.hr/radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije