Rehn pozvao Sloveniju i Hrvatsku da same nastave pregovore

Radiosarajevo.ba
Rehn pozvao Sloveniju i Hrvatsku da same nastave pregovore
Evropski komesar za proširenje Olli Rehn pozvao je u utorak Hrvatsku i Sloveniju da same nastave razgovore kako bi riješile granični spor i naglasio da je još moguće da Zagreb završi pristupne pregovore do kraja ove godine ako se brzo ukloni slovenaska blokada.

- Nažalost, granično pitanje sa Slovenijom blokira hrvatske pregovore. Komisija je pružila usluge pomoći kako bi se riješio taj 18-godišnji problem. Nakon šest mjeseci intenzivnih napora i nakon što su odigrani čak i produžeci, sada je na dvijema susjednim zemljama da razgovaraju i pronađu rješenje, rekao je Renh u Bruxellesu, prenosi Hina.

On je dodao da bi ako se "pregovori brzo odblokiraju, trebalo da bude moguće da se dostigne završna faza do kraja ove godine, pod uslovom da Hrvatska pokaže rezultate u reformama".

- Komisija i, siguran sam, skorašnje švedsko predsjedništvo, podržavaju Hrvatsku kako bi postigla taj cilj, rekao je Rehn na otvaranju izložbe fotografija o Zagrebu u sjedištu Evropske komisije.

Rehn je rekao da je Hrvatska "prevalila dug put u reformama i postigla ohrabrujuće rezultate u sektoru brodogradnje, ali da treba da ubrza reforme, posebno u pravosuđu, da pojača borbu protiv korupcije i da riješi problem saradnje s Haškim sudom".

FENA

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije