Zvanično: Srbija počela s proizvodnjom ruske vakcine Sputnik V

5
Radiosarajevo.ba
Zvanično: Srbija počela s proizvodnjom ruske vakcine Sputnik V
Foto: EPA-EFE / Sputnik V

Na institutu "Torlak" je pokrenuta proizvodnja vakcine protiv koronavirusa Sputnik V i u budućnosti će moći da se izvozi u države regiona, saopćio je Ruski fond za direktne investicije (RFPI), a prenosi Blic.

Na Twitter profilu "Sputnika V" objavljeno je da se "Torlak" pridružio snagama koje će svijetu donijeti više njihovih vakcina.

"RFPI i Institut za virusologiju i vakcine "Torlak" objavljuju da je pokrenuta proizvodnja ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnik V u Srbiji.

Ovim je Srbija postala prva država u južnoj Europi koja će proizvoditi Sputnik V. Proizvodnja u Srbiji je u skladu sa najstrožijim standardima", saopćili su u fondu.

Dobre vijesti je potvrdio i ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović na svom Twitter profilu.

"U prisustvu stručnjaka iz Ruskog fonda direktnih investicija, predstavnika Vlade Rusije i ruske farmaceutske kompanije Generijum u Institutu Torlaku izvršeno punjenje prve serije kontrolnih doza vakcine", napisao je Popović i dodao da proizvodnja u Srbiji kreće od 20. maja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije