Njemački ministar zdravlja: EU neće naručivati Sputnik V vakcinu

0
Radiosarajevo.ba
Njemački ministar zdravlja: EU neće naručivati Sputnik V vakcinu
FOTO: Facebook / Jasna poruka njemačkog ministra

Njemački ministar zdravlja Jens Spahn rekao je da Evropska unija neće naručivati rusku vakcinu protiv koronavirusa Sputnik V i da će njegova zemlja održati bilateralne razgovore s Rusijom.

Spahn je rekao za javni radio WDR da je EU u srijedu saopćila da neće naručivati Sputnik V u ime zemalja članica, kao što je to činila s drugim proizvođačima, piše Fena.

U četvrtak je rekao da je svojim kolegama, ministrima zdravlja u EU, poručio da će Njemačka bilateralno razgovarati s Rusijom, prije svega o tome kada bi koje količine mogle doći.

“Da bismo zaista promijenili našu trenutnu situaciju, isporuke bi trebale stići već u sljedeća dva do četiri ili pet mjeseci", rekao je Spahn.

Inače, dodao je, Njemačka bi već imala više nego dovoljno vakcina.
Spahn je ponovio da, što se Njemačke tiče, Sputnik V mora biti odobren za upotrebu od Evropske agencije za lijekove, a za to Rusija mora dostaviti podatke.

U srijedu je bavarski guverner rekao da njegova administracija potpisuje preliminarni ugovor za dobivanje 2,5 miliona doza vakcine Sputnik V, vjerovatno u julu, ukoliko EMA odobri vakcinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije