Žrtve nezadovoljne: Suđenje za zločine u Kravici vraćeno na početak

Anadolija
Žrtve nezadovoljne: Suđenje za zločine u Kravici vraćeno na početak
Foto: AA / Murat Tahirović
Nastavak suđenja osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za ratne zločine nad civilima u Kravici kod Srebrenice zakazano je za danas pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Već tri puta suđenje je odgađano i prolongirano za neki drugi datum. Razlozi su brojni, od obrazloženja da optužnicu nije podigao ovlašteni tužilac do toga da iz Apelacionog suda nije stigla odluka po žalbi tužilaštva na rješenje suda o izdvajanju dijela dokaza iz postupka.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, rekao je da smatra da je optužnica od početka sačinjena tako da odbrana ima prostora da reaguje na nju i da je s vremena na vrijeme blokira, odnosno obustavi sam postupak. 

"To se desilo već tri puta. Sama optužnica nije sačinjena od osobe, kako sami kažu, koja je ovlaštena da podnese optužnicu već ju je sačinio zamjenik glavnog tužioca s obzirom da je glavni tužilac u tom momentu otišao u penziju. Tužioci i sam sud su znali ko je ovlašten da podnosi optužnicu i već tada je ostavljen prostor da odbrana reaguje i obustavi postupak", pojasnio je Tahirović. 

Dileme kako će proces teći 

Odbrana je pustila, prema njegovim riječima, da optužnica ide svojim tokom sve dok nisu došli u poziciju da jedan od optuženih u potpunosti prizna svoju i odgovornost svojih saboraca koji su zajedno sa njim djelovali.

"To se dogodilo u šestom mjesecu prošle godine. I kada je on priznao zločine koji su počinjeni, mjesec dana nakon toga odbrana je podnijela zahtjev za obustavu postupka jer je neovlaštena osoba podnijela optužnicu. To je trajalo jedan duži period, skoro pa pola godine, da bi se, prije svega, imenovao glavni tužitelj u Srbiji pa da bi on podnio optužnicu onako kako zakon u Srbiji nalaže", podsjetio je Tahirović.

Sada se postupak nastavlja, ali opet, kako je kazao, imaju velikih problema i dilema kako će i na koji način taj proces uopće teći.

"Jer ako je on priznao zločin u šestom mjesecu, službe u Srbiji su imale skoro pola godine da ga pokušaju preobratiti da poništi izjavu koju je dao pred sudom. Sumnjamo da će taj postupak doživjeti konačnicu, presudu i osuđivanje svih njih za zločine koje su zajedno sa ostalim počinili u Kravici. Sumnjam da mogu biti oslobođeni s obzirom na snagu dokaza i činjenica. Teško da se njih može osloboditi odgovornosti ali mislim da će se postupak razvlačiti do te mjere i nekada će možda i donijeti neku presudu koja će biti u krajnjem slučaju i manje bitna", poručio je Tahirović.

Ali, nažalost, kako je kazao, to je Srbija i to je njihov način i model kako tretiraju rat u BiH jer u samoj optužnici tužilac konstatira da je u BiH bio nemeđunarodni sukob. 

"Ne očekujemo da će bilo koji proces biti vođen u Srbiji, a da će se za to vezati organi Srbije koji su involvirani u sukobe u BiH. Tako da nijedna optužnica, u to sam siguran, neće obuhvatiti bilo kakvu odgovornost organa Srbije", izjavio je Tahirović.

Smatra da su optužnice protiv Srba koji su našli utočište u Srbiji minorne i pokušava se izbjeći odgovornost Srbije te da se njihova odgovornost svede na minimum.

"Mi pokušavamo i dalje, bez obzira kako će ti procesi proći, ako ništa drugo da im ne damo da mirno spavaju. Zločin je počinjen, utvrđena je odgovornost pojedinaca i grupa i želimo da se ti postupci vode. Postoje sporazumi između BiH i Srbije o procesuiranju ratnih zločina, međutim, Srbija to ne poštuje na adekvatan način i bar onoliko koliko je u našoj moći kao nevladnih organizacija da sudjelujemo u tome jeste da ih pritišćemo, da ne mogu mirno spavati", rekao je Tahirović.

Mišljenja je da suđenje, zakazano za danas, ovaj put neće biti odgođeno i da će sada biti održano nekoliko rasprava, da se dođe do momenata kada će trebati da donesu konkretne zaključke, a tada će djelovati odbrana i naći način da se postupak opet prolongira.

"Ovo traje više od dvije godine. Faktički smo vraćeni na početak, izgubljene su dvije godine, ništa se nije uradilo po pitanju ovog predmeta. Idemo izpočetka. Koliko će trajati? Možda desetak godina ali teško je predvidjeti. Njihov cilj je da što manji broj ljudi koji su počinili zločine u BiH bude procesuiran", poručio je Tahirović.

Optuženi da su u julu '95. počinili ratni zločin nad najmanje 1.300 civila 

Za ratne zločine u Kravici optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoj Batinić, Aleksandar Dacević, Bora Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidosav Vasić.

Optužnicom Tužilaštva za ratne zločine Srbije terete se za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Oni su optuženi da su 14. jula 1995. godine u hangaru zemljoradničke zadruge Kravica, općina Bratunac, počinili ratni zločin nad najmanje 1.313 bošnjačkih civila.

U optužnici je navedeno da su "Nedeljko Milidragović, kao komandir 2. voda 1. čete Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Dragomir Parović, kao pripadnici tog voda, a Aleksa Golijanin i Vidosav Vasić, kao pripadnici 1. voda 1. čete Centra Jahorina, kršeći pravila međunarodnog prava unutar, ispred i u neposrednoj okolini hangara zemljoradničke zadruge u selu Kravica, opština Bratunac, vršili ubistva civila, i to kao masovne likvidacije više stotina civila muškaraca bosanskih muslimana".

Optuženi su se branili sa slobode, a na pripremnom ročištu su se izjasnili da nisu krivi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije