Beograd: Počelo suđenje optuženim za strijeljanje Srebreničana u Kravici

Fena
Beograd: Počelo suđenje optuženim za strijeljanje Srebreničana u Kravici
Deutsche Welle / Hangar Kravice
Suđenje osmorici pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske optuženih za zločine nad civilima u Srebrenici počelo je danas pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu iz drugog pokušaja.

Prethodno je sud odbacio zahtjev jednog od branitelja optuženih Rajka Jelašića za izuzeće tužiteljskih zamjenika koji postupaju u ovom predmetu Mioljuba Vitorovića i Bruna Vekarića. Jelašić je tvrdio da obrana sumnja u njihovu pristranost, kao i da nemaju ovlasti za zastupanje optužnice jer ne postoji tužitelj za ratne zločine pa nemaju koga mijenjati.

Također, odvjetnik je predložio da se suđenje odgodi do imenovanja vršitelja dužnosti tužitelja za ratne zločine jer bi on imao ovlasti upravlja postupkom i davati upute zamjenicima, ali je taj zahtjev sud odbio. U nastavku suđenja optuženi će iznijeti svoju obranu.

Početak suđenja je u decembru 2016. godine bio odgođen zbog zahtjeva obrane da se prije početka upozna s identitetima zaštićenih svjedoka. Sud je taj zahtjev usvojio i Tužiteljstvo za ratne zločine je sud i obranu u međuvremenu upoznalo s njihovim identitetima. Zaštićeni svjedoci su mahom žrtve ili očevici kaznenih djela kojima se daje zaštita identiteta, pseudonimom, zaštitom lika ili glasa.

Na pripremnom ročištu, koje je održano u oktobru bez prisustva javnosti, svi optuženi su negirali krivicu, dok će u nastavku suđenja imati priliku detaljno iznijeti svoje obrane.

Tužiteljstvo za ratne zločine tereti okrivljene za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u suizvršiteljstvu, a u ovom postupku planirano je saslušanje mnogobrojnih svjedoka i eksperata, kao i izvođenje drugih dokaza.

Optužnica tereti Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dacevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića. Oni se terete da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, tako što su u hangaru "Kravice" 14. jula 1995. godine ubili više stotina muslimana.

Među žrtvama koje su ubijene u hangaru Kravice do sada je identificirano više od 1300 civila, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama Glogova 1 i 2 i Ravnice, kao i u više sekundarnih grobnica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije