Zoran Vakula prognozira čekaju li nas ekstremni vremenski događaji ove zime: "Ne bi me iznenadilo"

0
Radiosarajevo.ba
Zoran Vakula prognozira čekaju li nas ekstremni vremenski događaji ove zime: "Ne bi me iznenadilo"
Radiosarajevo.ba / Zabjelilo i na Bjelašnici

Analiza razdoblja od 01. januara do 31. oktobra ove godine pokazala je kako je srednja temperatura zraka u hrvatskim gradovima kao što je Zagreb, Gospić i Osijek nikad nije bila viša, kazao je jedan od najpoznatijih hrvatskih meteorologa Zoran Vakula.
 
Zastrašujuće oluje, rekordne temperature, kao i druge brojne vremenske nepogode obilježile su godinu koja je uskoro iza nas. Neočekivano topla jesen koja je mnoge opravdano podsjećala više na početak ljeta nego na jesen izazvala je brojna pitanja je li još uvijek realno sanjati bijeli Božić, ali zabrinula.

Znanstvenici širom svijeta već dugo upozoravaju na posljedice globalnog zatopljenja i šta to znači za nas kao ljudsku vrstu.

I dok se vodi rasprava što se može učiniti kako bi se ublažile posljedice globalnog zatopljenja, većinu nas zanima upravo ono što će biti sada. Na ta i mnoga druga pitanja odgovorio je meteorolog Zoran Vakula u studiju Večernjeg lista.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Na pitanje hoće li ove zime biti ekstremnih vremenskih događaja, odgovorio je kako ga ne bi iznenadilo.

"Sudeći prema ovim najnovijim izračunima, ne bi me iznenadilo da zima bude ekstremna u smislu temperature. Imali smo dosadašnji dio godine, od 01.01 do 31.10; za koji sam radio analize. Godina je u mnogima krajevima Hrvatske rekordno topla", ustvrdio je jedan od najuglednijih hrvatskih znanstvenika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije