Zoran Milanović s Pantovčaka uklonio bistu i Franje Tuđmana

Radiosarajevo.ba
Zoran Milanović s Pantovčaka uklonio bistu i Franje Tuđmana
Foto: EPA-EFE / Bista Franje Tuđmana/Ilustracija

Nakon što je bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s Pantovčaka uklonila bistu Josipa Broza Tita, novi je predsjednik Zoran Milanović otišao korak dalje i odlučio ukloniti sve biste iz Ureda predsjednika.

Iz reakcije stranaka koje su Milanovića podržale u kampanji za predsjednika države proizlazi kako nisu od njega očekivale da vrati Tita na Pantovčak, nego pozdravljaju ovaj njegov potez i podsjećaju da je ispunio obećanje dano u predizbornoj kampanji, piše Jutarnji list. Glasnogovornik Ureda predsjednika Nikola Jelić kaže da ovaj potez nije izlaz iz situacije u kojoj ne želi vratiti bistu Josipa Broza kako se ne bi zamjerio desnijoj populaciji, pa onda uklanja da se ne zamjeri lijevima. Jelić podsjeća da je riječ o potezu koji je Milanović najavio još u kampanji kada je bio predsjednički kandidat, a realizirao ga je prošle sedmice.

Bista Josipa Jurja Strossmayera vratit će se Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u čijem je vlasništvu, dok se za ostale biste - kralja Tomislava, Ivana Mažuranića, Ante Starčevića, Stjepana Radića, Alojzija Stepinca i Franje Tuđmana razgovara s muzejima kako bi ih zbrinuli.

"Predsjednik je još u kampanji govorio da je bistama mjesto u muzejima, a ne u Uredu. Tako da je ovaj potez pokazatelj dosljednosti", kratko je prokomentirao glavni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Nikša Vukas. Iz njegove izjave proizlazi da, ukoliko neki SDP-ovci budu razočarani ovim Milanovićevim potezom jer su se nadali da će vratiti Tita, to neće biti službeni stav SDP-a.

Ostatak teksta Jutarnjeg lista možete čitati ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije