Zoran Milanović poslao iznenađujuću poruku Miloradu Dodiku

21
Radiosarajevo.ba
Zoran Milanović poslao iznenađujuću poruku Miloradu Dodiku
Foto: Kolaž / Zoran Milanović i Milorad Dodik

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović dao je izjavu o Ukrajini i političkoj situaciji u njegovoj zemlji.

"Žao mi je što je do ovoga došlo", rekao je. "Mosul je odolijevao osam mjeseci. Ne možete osvojiti veliki grad bez da ga srušite. To ne želim", rekao je.

Dodao je da je on uvijek za primanje izbjeglica.

Miletić o potezima Trojke: Kao da im je neko "sihire bacio", zar je fotelja toliko vrijedna?

Miletić o potezima Trojke: Kao da im je neko "sihire bacio", zar je fotelja toliko vrijedna?

"Ruska strana pušta ono što želi, to je malo. Ova druga strana zapravo ništa ni ne zna", dodao je. "Naš ambasador u Moskvi ne može puno", dodao je, prenosi Index.

"Premijer nije trebao ono reći o pripravnosti vojske, to je ozbiljna stvar. Ljudi su se preplašili. Vojska je u redovnim uslovima, nije u stanju pripravnosti. Neće ni biti u ovakvoj situaciji. Od velike ugroze za Hrvatsku nema ništa i neće biti. Premijer je rekao krivu formulaciju, nadam se da se to neće ponoviti", rekao je.

Bosna i Hercegovina  

Dotakao se i statusa Ukrajine u Europskoj uniji i pomenuo Bosnu i Hercegovinu.

"Bio sam pozvan da potpišem da se Ukrajini da status kandidata. Bio sam to spreman potpisati pod uslovom da se taj status da BiH i Kosovu, kojeg nisu svi ni priznali. Tražio sam da se donese odluka o početku pregovora s Albanijom i Makedonijom, njih EU već godinama maltretira. Mi Bosni i Hercegovini želimo dobro, mi ih ne komadamo, neka se to vidi u Sarajevu", rekao je.

Poruka Miloradu Dodiku

Kasnije je poslao poruku Miloradu Dodiku.

"Nazvat ću ga. Bilo bi dobro da se vrate u okvire institucija BiH. Za Beograd je trenutak da odluči gdje pripada, je li to EU ili Rusija", rekao je Milanović.

"RS se ne može izvući iz BiH, to je nemoguće. Njihovo mjesto je na Zapadu, mjesto srpskog naroda je na Zapadu, ne u Rusiji. Ja razumijem te veze, ali to je daleko", dodaje predsjednik Hrvatske.

"Nije vrijeme da se iživljavamo na Srbiji, nego da im kažemo da je sad vrijeme da se odluče, sad gori. Ne morate osuditi Ruse. To je teško, ali razumijem. Idemo vidjeti je li vam mjesto na Zapadu ili Istoku, ovo je vrijeme za neke dalekosežne odluke. Zapad godinama maltretira BiH. Tamo je pola miliona Hrvata, to je susjedna zemlja. Njima se odmaže s kilavom EU birokracijom, oni nikako da shvate te ljude i probleme", rekao je o BiH.

"Ako ovo nije vrijeme za triježnjenje, da vidimo koliko veći problemi postoje od nekih peripetija, to treba riješiti odmah. BiH mora ući u status kandidata EU. To je nada debela kao deblo preko rijeke, to im fali, vuče ih se za nos već 20 godina", rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije