Zoran Milanović izazvao burne reakcije izjednačavanjem uzvika 'Za dom spremni' i 'Slava Ukrajini'

14
Radiosarajevo.ba
Zoran Milanović izazvao burne reakcije izjednačavanjem uzvika 'Za dom spremni' i 'Slava Ukrajini'
Foto: EPA / Zoran Milanović

Predsjednika Zorana Milanovića neko je prekinuo u govoru na obilježavanju dana Grada Zagreba uzvikom "Slava Ukrajini!".

Milanović je na to kazao da nema razlike između tog pozdrava i "Za dom spremni" te kako je to uzvik najradikalnijih šovinista zapadne Ukrajine koji su radili s nacistima i pobili hiljade Židova, Poljaka.

Historičar Hrvoje Klasić komentirao je tu Milanovićevu tvrdnju te kazao kako je ona samo djelimično tačna. Podsjetio je da je "Slava Ukrajini" izraz koji je postojao i prije nego što su pod njim pripadnici nacionalistčkog ukrajinskog pokreta u Drugom svjetskom ratu činili zločine protiv Poljaka, Rusa i Židova, dok je "Za dom spremni" u tom obliku nastao u zločinačkoj NDH te ne postoji neki raniji dokument u kojem bi se taj izraz spominjao.

Ilidža dobija mjesto najbolje kupovine: Novi tržni centar otvara svoja vrata!

Ilidža dobija mjesto najbolje kupovine: Novi tržni centar otvara svoja vrata!

Kompromintirani pozdrav

"Zoran Milanović je u ovom slučaju najvećim dijelom u pravu. Treba znati historijski kontekst pozdrava "Slava Ukrajini". Naime, u trenu napada Njemačke na SSSR, u junu 1941. Hitlerovi vojnici prodiru kroz Ukrajinu. Bez obzira na to što će kasnije u Ukrajini biti partizana, tada je postojao i veliki broj ukrajinskih nacionalista koji su bili protiv SSSR-a, a koji su dali podršku Hitleru. Najpoznatiji ukrajinski nacionalist bio je Stepan Bandera koji će postati sinonim podrške Hitleru, jedan od glavnih pozdrava koje je pritom koristio bio je "Slava Ukrajini". U tom je smislu taj pozdrav vrlo kompromitiran jer su ga koristili nacionalisti koji su tokom rata surađivali s Hitlerom", kaže Klasić.

Ipak, dodaje, velika je razlika u tome što je "Slava Ukrajini" pozdrav koji se spominje već krajem 19. stoljeća te naglašava nacionalni ukrajinski segment, za razliku od DZS koji se prije nije koristio.

Ministar Sevlid Hurtić u Saboru poručio Milanoviću: 'Kupili smo parfem, okupali se,...'

Ministar Sevlid Hurtić u Saboru poručio Milanoviću: 'Kupili smo parfem, okupali se,...'

"Dakle, taj je pozdrav postojao prije kolaboracije s Hitlerom, ali je kompromitiran Banderom. Pogrešno je od strane Ukrajinaca da ga koriste jer je loš primjer, simbolizira borbu protiv Rusa, ali na krivi način jer ga se veže uz podršku Hitleru", zaključio je povjesničar Hrvoje Klasić.

Historijsko porijeklo

Izraz "Slava Ukrajini" prvi put se spominje u rukopisu pjesme "Do Osnovjanenka" iz 1839. godine najpoznatijeg ukrajinskog pisca Tarasa Ševčenka.

Slogan "Slava Ukrajini!" i odgovor "Po cijelog zemlji slava!" koristio se i među harkivskom ukrajinskom studentskom zajednicom krajem 19. stoljeća, a kasnije je temeljem te zajednice 1900. godine nastala prva moderna ukrajinska politička stranka pod ruskim patronatom - Revolucionarna ukrajinska stranka.

Zoran Milanović: Deset godina Hrvatske u EU - niti uspjeh niti neuspjeh

Zoran Milanović: Deset godina Hrvatske u EU - niti uspjeh niti neuspjeh

Uzvik se masovno počeo koristiti 1930. godine i postao je pozdrav Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN), a historiča Oleksandr Zaicev s Ukrajinskog katoličkog sveučilišta u Lavovu prije nekog je vremena za Deutsche Welle rekao:

"Postoje zapisi koji pokazuju da su tokom sudskih saslušanja protiv vođe OUN Stepana Bandere 1936. godine njegove pristaše dodale fašistički pozdrav rukom uz slogan "Slava Ukrajini".

Ukratko, kao što se kontroverzni lider ukrajinskih nacionalista Stepan Bandera ne može izjednačavati s Pavelićem (surađivao je s nacistima, ali su ga oni i uhapsili, njegovi pristaše su činili zločine, ali nema dokaza da ih je on osobno poticao ili naređivao, poslije rata je živio u Njemačkoj i surađivao s britanskom obavještajnom službom, ali ga je likvidirao agent KGB-a), tako se, smatraju historičari, ni pozdrav Slava Ukrajini ne bi trebao izjednačavati s pozdravom "Za dom spremni" koji je bio isključivo ustaški, dakle zločinački.

Mesić kritizirao Milanovića: "Ne možeš dolaziti u BiH, a zaobilaziti Sarajevo"

Mesić kritizirao Milanovića: "Ne možeš dolaziti u BiH, a zaobilaziti Sarajevo"

Tajna veza između nogometaša i spornih pozdrava

Tokom Svjetskog prvenstva u nogometu u Rusiji hrvatski nogometaš Domagoj Vida, koji je svojevremeno igrao u Ukrajini, izgovorio je ovaj slogan u video-snimci objavljenoj nakon pobjede Hrvatske nad Rusijom u četvrtini finala. Snimka je izazvala negativne reakcije u Rusiji. Vida je pokušao snimku predstaviti kroz šalu, ali se kasnije ispričao i dobio opomenu od FIFA-e. Jedan drugi hrvatski nogometaš ozbiljno je kažnjen zbog pozdrava Za dom spremni.

Josip Šimunić je pak izgovorio "Za dom spremni" nakon meča protiv Islanda 2013. godine. FIFA ga je zbog tog poteza suspendirala na 10 utakmica uz veliku, a kažnjen je na Sudu u Zagrebu.

Prvobitno je kažnjen s 1.250 maraka, ali mu je Visoki sud u Zagrebu tu kaznu dodatno povećao, pa je Šimunić morati isplatiti 6.200 maraka, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije