Žene u crnom u centru Beograda podsjetile na rat u BiH, skup opstruiran

Radiosarajevo.ba
Žene u crnom u centru Beograda podsjetile na rat u BiH, skup opstruiran
Foto: Tanjug / Skup Žena u crnom u Beogradu
U centru Beograda održan je skup Žena u crnom koje su na taj način obilježile 26 godina od početka sukoba u Bosni i Hercegovini.

Istovremeno i na istom mjestu, u Knez Mihailovoj ulici, predsjednik je Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih Simo Spasić ukazao na zločine nad Srbima u okolini Srebrenice 1992. godine.

Primjetan je bio veći broj policajaca i dok su Žene u crnom držale transparente sa imenima više mjesta u BiH, Spasić je megafonom slao svoje poruke upućene javnosti, ali i aktivistkinjama te NVO.

Staša Zajević iz organizacije Žene u crnom rekla je da je prije 26 godina počela najduža opsada jednog grada poslije Drugog svetskog rata, da je Vojska Republike Srpske počinila "faštističke" zločine, da istupanje poput današnjeg Spasićevog predstavlja ponižavanje žrtava, a da država podrškom predsjedniku RS-a MIloradu Dodiku "destabilizuje Bosnu".

Spasić je Žene u crnom prethodno nazvao "ratnim i posleratnim profiterkama", dodao da im je crna boja koju nose "samo garderoba", jer njima, kako je rekao, niko nigdje nije poginuo, ali i da bi trebalo da ih bude sramota da na Veliki petak drže takve skupove.

Spasić, koji je koristeći megafon rekao i da Žene u crnom "žive od tragedije Srba", tvrdi da je i njegov performans uredno i na vrijeme prijavljen policiji i odobren.

Predstavnica "Žena u crnom" Staša Zajović rekla je novinarima da je "opasno" što aktuelni režim daje dozvolu i "ovakvim grupacijama" da na istom mjestu u isto vrijeme imaju skup.

Ona je istakla da "Žene u crnom" imaju pijetet prema svim žrtvama, i da način na koji se vrši opstrukcija njihovog skupa predstavlja ponižavanje žrtava, prenosi Tanjug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije