Žene u crnom poručile vlastima: Prestanite s Dodikom destabilizirati BiH

Radiosarajevo.ba
Žene u crnom poručile vlastima: Prestanite s Dodikom destabilizirati BiH
FOTO: Facebook / Žene u crnom protiv rata
Žene u crnom će 6. aprila od 12 do 13 sati u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, obilježiti 26 godina od početka oružanog sukoba u Bosni u Hercegovini.

"Rat u Bosni i Hercegovini je najveći i najkrvaviji sukob na tlu Evrope, posle Drugog svetskog rata. Iza sebe je ostavio oko 97.000 žrtava, 2.2 miliona građana je moralo da napusti svoje domove, 20.000 hiljada žena je silovano, većim delom Bošnjakinja. Posledice materijalnih razaranja su i danas vidljive.

Ono što je obeležilo Rat u Bosni i Hercegovini su masovna ubistva civila, etničko čišćenje i brutalno razaranje gradova, pre svega Sarajeva, koje su pripadnici Vojske Republike Srpske 1425 dana držali u blokadi, temeljno uništavajući stanovništvo i materijalna i kulturna dobra grada", navele su Žene u crnom u najavi ovog okupljanja.

Kako su navele, planirana i organizirana masovna ubistva civila Bošnjaka u Prijedoru, Zvorniku, Višegradu, Bratuncu, Foči, Vlasenici i drugim mjestima širom Bosne i Hercegovine kulminirala su u julu 1995. genocidom u Srebrenici.

Keraterm, Omarska, Trnopolje, Čelebići, Luka, Dretelj, Manjača, Heliodrom su samo neka od mnogih mjesta na kojima su mučeni i ubijani civili i zarobljenici.

Dešavanja u Ratu u Bosni i Hercegovini su dobila svoju pravnu kvalifikaciju kroz brojne presude najviših međunarodnih krivično-pravnih tijela – Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, podsjetile su.

"Dvadeset drugog novembra 2017. zloglasni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić je osuđen na doživotni zatvor zbog zločina koje je počinio tokom rata", navele su Žene u crnom.

I pored brojnih dokaza, presuda i nedvosmisleno utvrđene istine o događajima tokom rata, aktuelne političke elite u region nastavljaju da negiraju počinjene zločine i čak šta više glorifikuju one koji su te zločine počinili. Ovo se naročito odnosi na vlasti entiteta Republike Srpske i Republike Srbije.

Zahtevamo od vlasti Republike Srbije da prestanu da zajedno sa Miloradom Dodikom destabilizuju Bosnu i Hercegovinu. Poigravanje sa sudbinom građana Bosne i Hercegovine, ugrožavanje njihove budućnosti nacionalističkom-ratnom retorikom, iz razloga da bi se prikrio kriminal, nesposobnost i korupcija vladajućih struktura, mora prestati. Vlasti Srbije takođe moraju prestati da na entitet Republiku Srpsku gledaju kao na 'kusur' prilikom rešavanja problema Kosova", poručile su.

"Zahtevamo od vlasti Republike Srbije, na čelu sa Aleksandrom Vučićem da prihvate presude najviših međunarodnih pravnih instanci, kao i stavove drugih međunarodnih tela i da deluju u skladu sa njima. Podsećamo da su mnogi predstavnici današnje vlasti u Srbiji, na čelu sa Aleksandrom Vučićem aktivno učestvovali i bili deo politike koja je inpisrisala i podržavala zločine i dovela do genocida na prostorima Bosne i Hercegovine. Ova činjenica ukazuje da oni imaju ne samo moralnu odgovornost, kao predstavnici države koja, kako se u presudi MSP kaže 'nije sprečila genocid', već i ličnu odgovornost i dužnost da deluju u skladu sa istinom o ratu u Bosni i Hercegovini, kao i na otklanjanju posledica rata", navele su u najavi događaja.


"Pamtimo!", poručile su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije