Žena iz Zagreba optužila svog supruga za neželjeni seks. Upravo je osuđen na zatvor

4
Radisarajevo.ba
Žena iz Zagreba optužila svog supruga za neželjeni seks. Upravo je osuđen na zatvor
Pixabay / Ilustracija

Žena se u međuvremenu predomislila i na sudu povukla optužbe, no to nije imalo utjecaja na presudu.

Na godinu i osam mjeseci zatvora osuđen je muškarac (42) koji je krajem 2019. prijetnjama prisiljavao svoju suprugu na neželjeni spolni odnos.

Sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu zato ga je danas nepravomoćno proglasilo krivim za spolni odnos bez pristanka, za koji zakon inače predviđa kaznu od tri do 15 godina. No budući da do sada nije osuđivan, te da je od kaznenog djela proteklo dosta vremena vijeće je zaključilo da mu može izreći i blažu kaznu.

Ovaj slučaj zanimljiv je budući da je supruga nasilnog muškaraca u međuvremenu promijenila iskaz. Najprije je opisala kako ju je prisiljavao na seks, a zatim je promijenila priču. Muškarac je u prvom procesu zato bio oslobođen, a sada je proglašen krivim. Na presudu ima pravo žalbe, piše Telegram.hr.

Zašto je žena promijenila priču?

Njegova supruga najprije je izjavila kako ju je tokom decembra 2019. i januara 2020. suprug u više navrata u kuhinji uhvatio za grudi i spolovilo te joj, protivno njezinoj volji, skidao donji dio trenirke i gaćice. Odvlačio bi ju zatim u sobu te natjerao na seksualni odnos.

Seksualno zlostavljanje prijavila je žrtvina sestra, pa je policija 29. januara 2020. pozvonila na njihova vrata. Prije nego što je odveden 42-godišnjak je supruzi zaprijetio:

"Ubit ću te ako pisneš o ovome!".

Kada je maju 2021. ponovno ispitivana o suprugovom nasilju promijenila je iskaz i izjavila:

"Danas njegovo ponašanje drugačije tumačim. To su bile igrice. Sve se ovo dogodilo zbog lažnih prijava moje sestre. Sve je moglo biti drugačije da sam odvažnija i da je on išao na psihijatrijsko liječenje", opisivala je dodajući kako je sve bilo u redu te da su oboje htjeli spolne odnose. To je bilo dovoljno da sud nakon prvog suđenja donese oslobađajuću presudu.

Onda je sud promijenio odluku.

Visoki kazneni sud u žalbenom postupku zaključio je kako sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu nije adekvatno vrednovalo prijašnje žrtvine iskaze, pa je slučaj vratio na ponovno suđenje.

Sada je ipak 42-godišnjak proglašen krivim.

"Počinili ste oba kaznena djela. Sud je kao vjerodostojan uzeo iskaz koji je vaša supruga dala tijekom ispitivanja u državnom odvjetništvu, te prvi iskaz pred sudskim vijećem. A zašto je promijenila iskaz te koji su bili razlozi takvog njezinog ponašanja najbolje zna ona, a i vi", poručio je sudac okrivljenom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije