Brutalan napad u Zagrebu: Doktor slomio ruku medicinskoj sestri, razlog je bizaran

2
Radiosarajevo.ba
Brutalan napad u Zagrebu: Doktor slomio ruku medicinskoj sestri, razlog je bizaran
Foto: Facebook / Ilustracija

Specijalizant radiologije u KB-u Dubrava Ante Kedžo fizički je napao 55-godišnju medicinsku sestru Renatu Brkić, koja je u napadu teško povrijeđena, odnosno slomljena joj je ruka, prenose hrvatski mediji.

Napad se dogodio u Retkovcu u Zagrebu u petak, 14. oktobra.

O incidentu se oglasila i Hrvatska komora medicinskih sestara, koja je na Facebooku žestoko osudila napad na medicinsku sestru.

Svjedoci destrukcije i urbicida: 'Sarajevske ruže' nominovane za ulazak na prestižnu listu

Svjedoci destrukcije i urbicida: 'Sarajevske ruže' nominovane za ulazak na prestižnu listu

I ovo je BiH: Medicinska sestra i suprug preživljavaju radeći u šumi

I ovo je BiH: Medicinska sestra i suprug preživljavaju radeći u šumi

Njihovu objavu na društvenim mrežama prenosimo u cijelosti:

"Hrvatska komora medicinskih sestara najoštrije osuđuje fizički napad na medicinsku sestru koji se dogodio u pedijatrijskoj ordinaciji u Zagrebu u petak, 14. oktobra, pri čemu je medicinska sestra teško povrijeđena. Medicinsku sestru fizički je napao liječnik, koji je u tom trenu u ordinaciji prisutan kao otac maloljetnog pacijenta.

'Bilo kakav oblik prijetnji i napada prema medicinskih sestrama i drugim zdravstvenim djelatnicima smatramo nedopustivim i teško zabrinjavajućim. Čuo sam se s našom ozlijeđenom članicom i Komora joj je odmah po prijavi slučaja osigurala pravnu pomoć', rekao je predsjednik HKMS-a Mario Gazić.

Najnoviji slučaj nasilja nad medicinskom sestrom još jednom potvrđuje zabrinjavajuće podatke o nasilju nad zdravstvenim djelatnicima, iz istraživanja koje je Komora medicinskih sestara provela u maju 2018. godine.

Čak 89 posto medicinskih sestara je doživjelo neki oblik nasilja na radnom mjestu, a 95 posto glavnih medicinskih sestara izjasnilo se kako fizička zaštita i sigurnost u zdravstvenim ustanovama nisu na odgovarajućoj razini. Istraživanje je pokazalo i da više od pola ustanova nema zaštitarsku službu od 0 do 24, dok devet posto ima ovu službu samo tokom noći. Podsjetimo, članak 315.a Kaznenog zakona RH za napad na zdravstvenog radnika propisuje kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina", napisali su na društvenim mrežama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije